Čarls Simić Foto:EPA/RAFA ALCAIDE

Književni matine posvećen nedavno preminulom književniku Čarlsu Simiću biće održan 24. februara u podne u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, saopšteno je iz ove institucije.

Na matineu u Narodnoj biblioteci Srbije o Čarlsu Simiću, koji je preminuo 10. januara u Nju Hempširu, govoriće Vladimir Pištalo i Vesna Roganović, uz moderiranje Milene Đorđijević.

Podsetiće učesnici matinea publiku na recepciju Čarlsa Simića u angolsaksonskom kontekstu, i na značaj poetskog, esejističkog, prevodilačkog i uredničkog opusa ovog umetnika.

Čarls Simić rođen je u Beogradu 1938. kao Dušan Simić. S porodicom se posle rata preselio u Ameriku. Postao je univerzitetski profesor istorije poezije i jedan od najvećih američkih pesnika modernog doba.

Iza sebe je ostavio knjige pesama: „Raščinjavajući tišinu“, „Povratak mestu osvetljenom čašom mleka“, „Haronova kosmologija“, „Klasične igre iz balske dvorane“, „Oštrine“, „Beskrajna tuga“, „Svet se ne završava“, „Knjiga bogova i đavola“, „Hotel Nesanica“, „Venčanje u paklu“, „Šetnja sa crnom mačkom“, „Strašila“, „Noćni izlet“, „Moja nema pratnja“, „Ta sitnica“,“Majstor prerušavanja“, „Nove i izabrane pesme: 1962-2012“, „Ludak“, „Zapisano u mraku“, „Priđite bliže i slušajte“.

Jedna od poslednjih knjiga na kojima je Čarls Simić radio za života bila je retrospektiva poezije „Izabrane pesme (1962-2022)“ za izdavačku kuću „Arhipelag“.

Objavio je i eseje „Alhemija sitničarnice“, „Nezaposleni vidovnjak“, „Metafizičar u mraku“.

Čarls Simić Foto: EPA/ALEX CRUZ

Ovenčan je brojnim nagradama. Dobitnik je Pulicera, Nagrade Makarturove fondacije, pa Edgar Alan Po, Nagrade Američke akademije, Međunarodne Grifinove nagrada za poeziju, Srpskog PEN centra, Medalje Robert Frost za životno delo u poeziji…

Čarls Simić je, kako podsećaju iz Narodne biblioteke Srbije, najzaslužniji za recepciju i prevode savremenih srpskih pesnika na engleski jezik u SAD, među njima: Vaska Pope, Ivana V. Lalića, Ljubomira Simovića, Milorada Pavića, Branka Miljkovića, Novice Tadića, Radmile Lazić…

Bio je kourednik u časopisu „The Paris Review“ i autor u „The New York Review of Books“, „Njujorkeru“ i „London Review of Books“.

Bonus video: Beogradske adrese srpskih pisaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar