Ognjen Sviličić
Ognjen Sviličić Foto: Marin Tironi/PIXSELL

"Od sad ću svojim zagrebačkim studentima predavati isključivo na srpskom jeziku, i baš me zanima što će mi se dogoditi”, najavio je poznati hrvatski reditelj Ognjen Sviličić, prenosi “Jutarnji list”.

“To je moja posveta Mili Novakoviću, nekadašnjem nastavniku iz Darde, koji je dobio otkaz nakon što je prosvjetna inspekcija ocijenila da nije kompetentan za predavača jer predaje na srpskom, a ne hrvatskom jeziku. E, pa, sada ću i ja predavati na čistom srpskom“, pojasnio je autor filmova „Oprosti za kung fu“, „Armin“ i „Takva su pravila“.

 

„Jako me iziritiralo to da je netko prijavljen, a potom i dobio otkaz jer je rekao tavanica, a ne, strop. Ako je to najveći problem u Hrvatskoj, onda Hrvatska ima problem. Odlučio sam govoriti srpski na predavanjima jer smatram kako svatko ima pravo koristiti jezik koji želi. Gledajte to kao eksperiment kako bismo ustanovili razumijemo li se kada govorim na hrvatskom ili srpskom“, naglasio je Sviličić.

Sviličić je rođen u Splitu 1971. po zanimanju je filmski reditelj i scenarista. Njegovi filmovi prikazivani su na festivalima poput Berlina i Venecije, dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i svetu, podseća “Jutarnji”. Često radi i kao scenarista za druge reditelje, pa je tako sarađivao i sa Srdanom Golubovićem na scenariju za film “Otac”. Na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu (ADU) radi kao profesor i predaje filmski scenario.

„Na ADU imam sedmoro studenata, kojima ću od sljedećeg semestra predavati na srpskom jeziku. Ako me neće razumjeti, postoje rječnici i Google translator, i sigurno će se snaći“, kazao je Sviličić.

Zagrebački dnevnik naglašava da je ovo prva Sviličićeva izjava povodom ove teme.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je nedavno da Hrvatska mora da isplati 5.000 evra odštete porodici Mileta Novakovića, učitelja iz Darde, koji je 1999. godine otpušten zbog predavanja na srpskom, a ne na hrvatskom jeziku u tamošnjoj srednjoj školi.

Mile Novaković preminuo je 2019. ne dočekavši pravdu koju je sudski pokušavao da ostvari punih 20 godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare