Foto: Promo/Madlenianum

Komedijom „Godišnjica“ Rebeke Vilhajt, u režiji Petra Jovanovića, u subotu, 26. januara od 19. 30 časova, Madlenijanum odbeležava četvrt veka postojanja.

Pre 25 godina, 26. januara 1999. godine, Madlenianum, tadašnja Kamerna opera, odigrao je svoju prvu premijeru, operu “Tajni brak“ Domenika Čimaroze. Pozorište je preraslo u Operu i teatar na čijoj sceni su na repertoaru svi žanrovi, od opera za decu, monodrama… do mjuzikla.

Foto: Promo/Madlenianum

Sledeći tradiciju da svakog 26. januara odigraju poslednju premijeru, ovog puta je to komedija Rebeke Vilhajt, u režiji Petra Jovanovića.

Radnja komedije je smeštena u Njujorku, a prvi čin se dešava 1968, u godini velikih društvenih promena u svetu, kada se mlađa generacija pobunila protiv ustaljenih društvenih normi i zahtevala promene u načinu na koji se globalno društvo razvija. Drugi čin se odvija 1992. godine. Glavna junakinja Mimsi iznajmljuje isti hotelski apartman sa željom da proslavi godišnjicu braka sa Semom i „rekonstruiše“ njihovu prvu bračnu noć. Međutim, ispostavlja se da njihov brak nije srećan, ponavljaju greške svojih roditelja, pokušavaju da nađu utehu u „ispravljenoj“ prošlosti – u mlađim verzijama onog drugog.

„Ukoliko iz pozorišta izađete zbunjeni, neće biti od velike pomoći da Vam objašnjavam kako sam hteo da Vas i zasmejem i istovremeno na momente rastužim dok gledate priču o bračnim parovima koji preispituju svoje živote, izneverena očekivanja, izgubljene snove i nade. Neće Vam značiti ni to što sam imao plemenitu nameru da Vas podstaknem na razmišljanje o vlastitim sudbinama i ponudim utehu da postoje i gori primeri od Vaših i da na sve možemo odgovoriti zdravim humorom. Neće biti bitno ni to što sam želeo da postanemo svesniji tih životnih ciklusa koji nas uvlače u svoj vir dok mi stalno činimo iste greške pokušavajući da iz njega isplivamo“, rekao je reditelj Petar Jovanović.

Foto: Đorđe Tomić

Mimsi tumači Vanja Milačić, a Sema Srđan Karanović, a u podeli su i Ljubinka Klarić, Stefan Bundalo, Tamara Aleksić i Ljubomir Bulajić.

U autorskom timu su i scenograf Damjan Paranosić, kostimograf Milica Grbić Komazec i kompozitor Bojan Milinković. Za scenski pokret zadužen je Danilo Milovanović, a za scenski govor Milica Janketić. Dizajner svetla je Srđan Jovanović.

Bonus video: Premijera mjuzikla „Poslednjih pet godina“ u teatru Madlenijanum

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar