Mokranjčevi dani Foto:Dom kulture Negotin

„Mokranjčevi dani“ – su muzički legat Negotina i Srbije najvećem srpskom kompozitoru i dirigentu Stevanu Stojanoviću Mokranjcu, Negotincu. I 56. izdanje ovog značajnog muzičkog festivala u Negotinu će od 19. do 16. septembra okupiti najbolje horove, izvođače i kompozitore, a brojni prateći programi doprineće visokom kvalitetu koji je doprineo višedecenijskom trajanju ove muzičke manifestacije, piše "Danas".

Festival koji više od pet decenija formira, neguje i čuva festivalsku publiku, a organizuje se u spomen i u slavu Stevana Stojanovića Mokranjca u njegovom rodnom Negotinu, ove godine biće održan od 10. do 16. septembra.

Horsko pevanje biće i ove godine jedan od stožernih stubova festivala, a tokom sedam festivalskih dana biće koncerata, kao što su Кoncert Hora Radio televizije Srbije koji će pod dirigentskom palicom Bojana Suđiča izvesti Koncert za hor Alfred a Šnitkea i koncert Akademskog hora koleijum muzikum „Tragovi iz sazvežđa Regula“.

Festivalski program sadrži i koncert prošlogodišnjeg pobednika Natpevavanja, Hora Mokranjac, Beograd, autorske večeri kompozitora Dejana Despića i Aleksandre Vrebalov, sada već tradicionalne koncerte na gradskom trgu „Klasika u 11“ i program „Niti tradicije“.

Publika „Mokranjčevih dana“ navikla je i na pozorišne predstave i mjuzikle i ove godine u okviru festivala Pozorište na Terazijama igraće mjuzikl „Bridvejske vragolije“ u režiji nebojše Bradića, a za najmlađu publiku Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO i Malo pozorište Duško Radović igraće operu za decu „Dečja soba“ kompozitora Milenka Živkovića po libretu Desanke Maksimović.

Kom horu će pripasti pobednička statueta Stevana Mokranjca i celovečernji koncert odlučivaće žiri koji čine Prof. dr Sonja Marinković, muzikološkinja, dr Кatarina Stanković, dirigentkinja i Aleksandra Vrebalov, kompozitorka.

Najstariji srpski festival ove vrste muzike, po tradiciji, biće otvoren u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće. Ceremonija otvaranja podrazumeva polaganje cveća na spomenik kompozitora, pozdravnu reč predsednika negotinske opštine Vladimira Veličkovića i besedu kompozitorke Aleksandre Vrebalov , dok će festival zvanično otvoriti predstavnik Ministarstva kulture i informisanja.

Bonus video: Nemanja Radulović violinista

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar