Džon le Kare Foto: Miami Herald/TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U poslednjem romanu slavnog pisca Džona le Karea, koji je preminuo prošlog decembra u 89. godini, Beograd ima posebnu ulogu.

„Šta ćeš, pobogu, u Beogradu? Sigurno si sedeo tamo usred rata u Bosni“, kaže Džulijan, glavni protagonista romana „Silverview“, špijunskog trilera koji je upravo objavljen u britanskim knjižarama.

Priča počinje u jednom prionalnom gradiću u istočnoj Engleskoj, gde glavni lik Džulijan odlučuje da se povuče nakon stresnog života u Londonu. U knjižari koju je otvorio prilazi mu misteriozni Edvard, koji tvrdi da je nakada poznavao Džulijanovog oca, osramoćenog vikara koji je napustio porodicu.

Zaplet počinje kada Džulijan otvara očevo pismo s markicom iz Beograda, odakle kreće klasična jurnjava mačke i miša, kojom Le Kare suvereno vlada, držeći čitaoca uvek jedan korak unapred u odnosu na likove, piše „Gardijan“ u recenziji knjige.

Le Kare, čije je pravo ime David Kornvel, bavio se moralno problematičnim svetom špijunaže u hladnom ratu i njegovim posledicama u romanima kao što su „Špijun koji je ušao iz hladnog“ i „Špijun Tinker Tejlor Soldier Spy“.

Poslednji roman objavljen za piščeva života „Agent koji trči na terenu“, izašao je 2019.

Pisčev sin Nik Kornvel rekao je da je „Silverview“ autentični Le Kare.

„Knjiga je krhka, forenzička, lirska i žestoka, istražuje samu dušu moderne tajne obaveštajne službe. To je izvanredan i prikladan završni roman“, ocenio je on.

Bonus video: Špijunska afera potresa svet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar