Slobodan Tišma, pisac, intervju
Slobodan Tišma Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

O ''Novosadskoj neoavangardi - izboru iz poezije'' u ponedeljak, 16. avgusta od 19 časova u UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a, razgovaraće Vladislava Gordić Petković, profesorka Filozofskog fakulteta i književna kritičarka, pesnici i pisci Slobodan Tišma i Vladimir Kopicl iz Novog Sada, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice u Parobrodu, najavili su iz UK Parobrod.

Ovaj slobodan, krajnje lični poetski izbor, uz pogovor “Politika poetike“ Vojislava Bekvalca, koji počinje i završava se dvema pesnikinjama Juditom Šalgo i Katalin Ladik, uz prisustvo četiri pesnika Vladimira Kopicla, Vojislava Despotova, Slobodana Tišme i Vujice Rešina Tucića, kako se navodi, objedinjava na istom mestu kreatore koji su u Novom Sadu stvarali u periodu “neoavangarde“, 70-ih i dalje.

Izborom nisu zastupljena sva imena, jer ovim pesnicima i pesnikinjama “neoavangarda“ bila je samo polazište, zajednički imenitelj. Ovaj izbor potreban je, pre svega, da ukaže na fenomen pesničkog otpora, koji (ne)iščezava. Ova knjiga opominje i podseća da umetnost mora biti subverzivna, pobunjenička, entuzijastična, i na kraju – zajednička stvar.

Foto: promo

Judita Šalgo (1941-1996) rođena u Novom Sadu kao Judita Manhajm, od roditelja Jevreja, koji su tokom Drugog svetskog rata odvedeni u logor. Oca su ubili, a majka se udaje za apotekara Ladislava Šalgoa. Mađarski joj je maternji jezik, a srpski uči po polasku u školu…Prevodila je, uređivala Tribinu mladih, u Matici srpskoj, radila kao lektorka i knjižarka…

Vladimir Kopicl (1949) rođen je u Đeneral Jankoviću, na granici Kosmeta i Makedonije. Osnovnu, srednju školu i Filozofski fakultet završio u Novom Sadu, gde i danas živi. Pesnik, prevodilac, esejista, književni, filmski, pozorišni kritičar,urednik književnih časopisa, zbornika i antologija.

Vladimir Kopicl Foto: Printscreen/YouTube/Novi Sad 2021

Vojislav Despotov (1950-2000) rođen u Zrenjaninu, živeo u Novom Sadu, umro u Beogradu, nekoliko dana nakon promocije romana “Drvodelja iz Nabasala“. Pesnik, autor radio-drama,romana, osnivač i urednik prvog privatnog yu-časopisa “Hej, Džo“, o američkoj kulturi. Prevodilac sa engleskog, nemačkog, slovenačkog…

#related-news_0

Slobodan Tišma (1946) rođen u Staroj Pazovi, prve godine života proveo u Beogradu, živi i radi u Novom Sadu. Osnivač kultnih novotalasnih bendova “Luna“ i “La Strada“, pesnik, performer, autor dnevničkih zapisa i romana, dobitnik NIN-ove nagrade za “Bernardijevu sobu“. Živi u Urvideku.

Vujica Rešin Tucić (1941-2009) rođen je u Melencima, a živeo je u Novom Sadu. Radio u biblioteci Novog Sada. Uređivao mnoge književne časopise, pokrenuo “Adresu“. Dramaturg, pesnik, esejista, prozni autor, ali i autor kultne rečenice “Život je posao“.

Vujica Rešin Tucić
Vujica Rešin Tucić Foto: Printscreen/YouTube/RTS Kulturno-umetnički program – Zvanični kanal

Katalin Ladik (1942) rođena je u Novom Sadu, u Kisačkoj ulici, a kasnije živi na relaciji Novi Sad-Budimpešta-Hvar. Radila u banci, bila je glumica na Radio Novom Sadu, odbornica skupštine Novog Sada( 1963-1967). Njeno stvaralaštvo obuhvata književnost, glumu, foničnu i vizuelnu poeziju, performans, body art, akcije…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar