Foto:Jugoslovenska kinoteka/promo

Film jednog od najznačajnijih reditelja crnog talasa jugoslovenskog filma Živojina Žike Pavlovića "Buđenje pacova" biće prikazan publici u novom ruhu u digitalno restaurisanoj verziji.

Kultni film iz 1967. godine digitalno je restaurisan u okviru projekta A1 Kinoteka, a premijerna projekcija zakazana je za 18. decembar u 20.30 časova na Facebook stranicama Jugoslovenske kinoteke i kompanije A1 Srbija. Istog dana predviđene su besplatne projekcije u Kinoteci i to u dva termina – od 18 i 20.30 časova, kao i sledećeg dana.

U ostvarenju jednog od najznačajnijih reditelja crnog talasa jugoslovenskog filma, glavne uloge tumače Slobodan Perović i Dušica Žegarac. Snimljen u produkciji Centar filma, prenosi priču o jednom usamljenom čoveku koji se bori da pronađe novac za lečenje svoje bolesne sestre, dok istovremeno pokušava da pobegne od svoje prošlosti. Tragajući za poslom i novcem, on se zaljubljuje u nepoznatu devojku za koju veruje da predstavlja prekretnicu u njegovom životu. Kada njegova iluzija o sreći dostigne vrhunac, devojka krišom odlazi s njegovim novcem, ostavljajući ga razočaranog i prevarenog.

Foto:Jugoslovenska kinoteka/promo

Film je iste godine prikazan na filmskom festivalu u Berlinu, u glavnoj takmičarskoj selekciji, a reditelj Živojin Pavlović osvojio je Srebrnog medveda za ovo svoje ostvarenje, kao i Srebrnu arenu u Puli.

Projekat A1 Kinoteka su 2017. godine pokrenule Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija sa ciljem da digitalnom restauracijom originalnih traka sačuvaju i zaštite dela naše kinematografije. Do sada su 22 ostvarenja digitalno restaurisana u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, među kojima su: „Nacionalna klasa“, „Varljivo leto ’68“, „Davitelj protiv davitelja“, „Balkanski špijun“, „Majstori, majstori“, „Bal na vodi“ i mnogi drugi. U okviru najavljenog nastavka saradnje, za buduće generacije će biti sačuvano još osam naslova.

Bonus video: Slavko Štimac intervju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar