Nedelja književnosti u Novom Sadu, Foto: KOCA SULEJMANOVIC / AFP / Profimedia

Dobitnici NIN-ove nagrade Slobodan Tišma i Aleksandar Gatalica, književnici Laslo Blašković i Franja Petrinović, mlade nade domaće književnosti Maša Seničić i Andrea Popov Miletić, ali i priznati evropski autori Dejan Tiago Stanković, Isabel Veri, Loran Seksik, Barbi Marković, Veronika Murek samo su neki od pisaca zbog kojih će Novi Sad u narednih sedam dana biti evropski centar književnosti.

Kulturne stanice Svilara, Eđšeg, Karavan ugostiće 20 priznatih stranih pisaca, gotovo 70 domaćih književnika i preko 30 muzičara, najavila je Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Treća nedelja „Kaleidoskopa kulture“, od 19. do 25. septembra, posvećena je predstavljanju raznolikosti domaće književne scene, povezivanju domaćih i evropskih autora, otkrivanju novih mesta i novih formata za književne događaje, decentralizaciju kulture i razvoj publike.

Jasminka Petrović, književnica za decu/Foto: Privatna arhiva

Zbog mera donetih usled koronavirusa, književne događaje publika će moći da prati i onlajn, putem sajta „Kaleidoskopa kulture“, kao i „Jutjub“ kanala „NoviSad2021“.

Prvi put u Novom Sadu biće održana „Noć književnosti“,  kada pisci razgovaraju sa publikom u alternativnim gradskim prostorima širom Evrope, te će tako večeras od 18 do 23 sata devetoro lokalnih autora predstaviti devetoro svojih kolega iz inostranstva.

Razgovore sa Loranom Seksikom (moderatorka Sonja A. Filipović), Veronikom Murek (moderatorka Mila Gavrilović), Izabel Veri (moderatorka Sonja Veselinović), Dejanom Tiagom Stankovićem (moderator Vladimir Gvozden), Jasminkom Petrović (moderatorka Jelena Nikolić), Barbi Marković (moderatorka Andrea Popov Miletić), Monikom Kompanjikovom (moderatorka Zdenka Valent-Belić), Goranom Vojnovićem (moderator Miloš Jocić), Svenom Petersom (moderator Aleksej Kišjuhas), publika će pratiti onlajn.

Dejan Tiago Stanković, Foto: Dušan Todorović

Publika će moći da čuje i odlomke iz njihovih dela koje će čitati glumci novosadskog Pozorišta mladih Kristina Savkov i Danilo Milovanović.

Sutra, 20. septembra, od 9 sati, najavljen je razgovor pisca Aleksandra Gatalice i violončeliste Marka Miletića, koji će moderirati dr Vladimir Gvozden, profesor na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta. Posetioci „Najlon pijace“ će na licu mesta moći da prate ovaj razgovor kroz prenos uživo iz studija, dok će događaj biti dostupan i onlajn, putem „Fejbuk“ stranice „Kaleidoskopa kulture“ i „Jutjub“ kanala „NoviSad2021“.

Plato ispred „Bulevar Buks“-a, u utorak, 22. septembra u 19 časova, biće prepušten mladim pesnikinjama Radmili Petrović i Maši Seničić,  a u okviru programa „Knjiške večeri Milana Mumina“, uz čitanje poezije na engleskom i srpskom, svirku i razgovor sa Zlatom Mikljom, 24. septembra u 20 sati publika će se bolje upoznati sa knjigama poezije „The Not-No Songs” i „Fanatik”.

U okviru serije književnih razgovora, „Oko(m) knjige“, u sredu, 23. septembra u 20 sati u Kulturnoj stanici Eđšeg, predstaviće se Alen Bešić, književni kritičar, pesnik, prevodilac, urednik. Sa Alenom Bešićem razgovaraće Katarina Kostić, urednica ovog program.

Projekat „Novi Sad u savremenoj književnosti“ koncipiran je u formi zajedničke književne večeri nekoliko generacija novosadskih pisaca koji su u svojim delima tematizovali sam grad, i biće održan u petak, 25. septembra u 19 sati u Kulturnoj stanici Svilara.

Na knjiženoj večeri govoriće Slobodan Tišma, Milan Tripković, Marijana Čanak, Andrea Popov Miletić, Franja Petrinović i Laslo Blašković. Uz moderaciju Vladislave Gordić Petković, učesnici će čitati delove svojih tekstova i razgovarati o sličnostima i razlikama u doživljaju grada u njima. Program će biti dostupan i onlajn.

„Kaleidoskopu kulture“ pridružiće se i Međunarodni novosadski književni festival, koji će od 21. do 25. septembra okupiti više od 30 pisaca iz Srbije, 10 stranih pisaca i 30 muzičara.

„Kaleidoskop kulture“ je celogodišnji projekat kulture zajedništva koji kroz različite procese spaja umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane i posetioce, da bi krajem leta predstavio prostore i programe širom grada promovišući jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar