Milena Marković dobitnica NIN-ove nagrade Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dramska autorka i pesnikinja Milena Marković čitaće uživo 4. marta u Pozorištu mladih u Novom Sadu svoj roman-poemu “Deca”, za koji je dobila NIN-ovu nagradu za 2021.

Nagrađivana autorka po čijim su rukopisima napravljene neke od najboljih predstava u Srbiji (Brod za lutke, Šuma blista, Šine, Paviljoni, Nahod Simeon), filmova (Beli, beli svet, Nečista krv) i serija (Močvara), promovisaće roman “Deca” čitajući odlomke iz njega.

Foto: Promo

Ulaz na promociju je besplatan, a za dolazak je potrebno samo: staviti masku, isključiti mobilni telefon i uključiti sebe, najavili su organizatori.

Publika će knjigu moći da kupi po promotivnoj ceni.

Milena Marković trebalo je 21. februara da predstavi knjigu “Deca”, u izdanju Loma, u “Parobrodu” u Beogradu, uz Ivana Milenkovića, jednog od članova NIN-ovog žirija, ali je promocija odložena za mart zbog iznenadne bolesti učesnika tribine. Nov termin biće poznat uskoro.

Roman u stihu “Deca”, posložen metodom asocijacija (uredili Flavio Rigonat i Zvonko Karanović), sadrži elemente njenog celokupnog dosadašnjeg stvaralaštva. Strategijama sećanja, pamćenja i zaborava, u tvorbi identiteta svakog pojedinca/pojedinke sa ovih prostora, ključno je pitanje kojim se Marković bavi, pišući o “Deci”… Završnica njene hibridne strukture, sa jedinim interpunkcijskim znakom-tačkom, mirno je upozorenje, kako ocenjuje dr Dubravka Bogutovac, upućeno “Deci”, tj. svakom čitaocu tog poetsko-teatralno-ritualnog teksta: “…živi uči gledaj praštaj i nemoj ništa zaboraviti”.

Bonus video: Milena Marković, dobitnica NIN-ove nagrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar