Foto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Pacov uživa na ležaljci i ispija koktel, galeb jede đubre, deca koja se igraju poručuju "svi smo u istom čamcu", par pleše uz zvuke harmonike na "krovu" autobuskog stajališta…

Ovo su samo neki od angažovanih „prikaza“ koju su nikli proteklih dana u čak pet engleskih primorskih gradića.

Pretpostavlja se da je murale koji su preko noći osvanuli diljem engleske obale potpisao najpoznatiji ulični umetnik na svetu Benksi.

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Iz dana u dan na obalama Istične Anglije, odnosno na zidovima Loustofta, Gorlstona, Olton Broda, Kromera i Velikog Jarmuta pojavili su se društveno-angažovani murali, preneo je sajt „Artnet njuz“.

– Benksi očigledno uživa u „odmoru“ u Istočnoj Angliji. Ovo su veoma sofisticirani murali koji pokazuju da je umetnik na vrhuncu svoje moći – kazao je za BBC Pol Gog sa Univerziteta umetnosti Bornmut.

Kran sa hvataljkom koji je naslikan iznad klupice samo što ne zgrabi i odnese one koji bi tu eventualno predahnuli, jedan je od grafita koji su se iznenada ukazali u Gorlstonu, dok se u Velikom Jarmutu pojavio par koji pleše uz zvuke harmonikaša, a čini se kao da im je oslonac krov autobuskog stajališta. U istom mestu u seoskom parku kućica, jednu minijaturnu kolibu išarao je porukom „Ili idite na veliko, ili kući“, uz potpis Benksi.

Mural u Kromeru nosi ubojito značenje – krabe su na odmoru u kamenjaru, a prati ih natpis „Samo luksuzno iznajmljivanje“.

U sličnom tonu je i pacov koji uživa na ležaljci sa prekrštenim nogama i ispija koktelčić, kako i dolikuje odmoru u Loustoftu…

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

U istom gradiću galeb se hrani iz kontejnera prepunog đubreta, a na još jednom muralu dete sa lopatom pokušava da napravi zamak od peska koristeći stene.

Svi smo mi u istom čamcu“, poruka je koju donosi stensil na Olton Brodu, na mostiću u parku Nikolas Everit. Na muralu su troje dece kako se igraju u čamcu. A taj čamac napravljen je, kako se čini, od nekakvog starog gvožđa i metala. Ispred murala, kako je to često činio sa svojim radovima, umetnik je na zid naslonio pramac čamca. Međutim, gradski čelnici naložili su da bude uklonjen zbog jakog nevremena.

Iako najslavniji anonimni umetnik na svetu još uvek nije potvrdio da stoji iza ovih radova, svi stanovnici ovih gradića, ali i britanski mediji ubeđeni su da ih je načinio Benksi. Već su murali privukli toliku pažnju da ih brojni građani obilaze, razgledaju, slikaju se kraj njih…

Od početka pandemije Benksi je bio veoma aktivan, a jedan od njegovih najubitačnijih murala, koji je u međuvremenu sklonjen, bio je „Achoo!“ u Bristolu, na kojem je dočarao babu kako kija, širi bacile i ispada joj lažna vilica. Takođe, pre nekoliko meseci postavio je aukcijski rekord kada je njegovo delo „Game Changer“ prodato za gotovo 24 miliona dolara, a sav novac od prodaje je donirao Univerzitetskoj bolnici Sautempton.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare