Brat i brat, tribina
Foto: Promo

Tribina Rat i „brat“ biće održana u četvrtak, 14. jula u Dorćol Platzu sa početkom u 19 časova. U razgovoru o ruskoj agresiji na Ukrajinu učestvuju: Rodoljub Šabić, advokat, Aleksandra Godfroid, novinarka N1, Slobodan Georgiev, novinar Newsmax media i Jelena Bogavac, rediteljka i dramaturškinja. Razgovor će moderirati novinar N1 Adam Santovac. Javnu debatu organizuju Novi optimizam i Inicijativa mladih za ljudska prava: YIHR, uz podršku Građanskih inicijativa.

Pre početka tribine, okupljenima će se u uvodnoj reči obratiti Sofija Todorović, programska direktorka Incijative mladih za ljudska prava. Zatim će biti emitovan kratak video poziv preko koga će se obratiti sociolog i predavač sa Harvarda Danilo Mandić.

Prošlo je osam godina od početka rata i više od 130 dana od novog brutalnog talasa ruske invazije na Ukrajinu. Za to vreme, šta su Evropa i Svet učinili da okončaju rat? Gde se nalazi Srbija u kontekstu zauzimanja stava u odnosu na rusku agresiju?

Ima li Srbija, poučena prethodnim ratovima, crvene linije za “brata”, ili će žmuriti na agresiju nad Ukrajinom pravdajući to “bratskim odnosom” sa Rusijom? Kada će i da li će uopšte doći trenutak da Srbija, zarad mira, zbog solidarnosti sa žrtvama i zbog sopstvene budućnosti, kaže NJET (B)RATU?

Od početka rata ubijeno je više hiljada civila, dok je nekoliko miliona ljudi u strahu raseljeno širom Ukrajine i Evrope. Svedoci smo nesagledivom obimu kršenja ljudskih prava. Ipak, medijska mašinerija u Srbiji radi svim silama na relativizaciji nasilja i pravdanju agresora. Proruski narativ i kult ličnosti Vladimira Putina dominantan su okvir u kom se informiše i promišlja većina građana.

Učesnici tribine Rat i „brat“ problematizovaće način na koji se tema putinovskog rata predstavlja u srpskim “mejnstrim” medijima, a sa tim u vezi i politčku tišinu predstavnika Srbije povodom masovnih kršenja ljudskih prava u Ukrajni koja se ne može opravdati konceptom neutralnosti, kaže se u saopštenju Novog optimizma.

Bonus video: Dino Mustafić na tribini u Podgorici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar