Slobodan Šijan, Lordan Zafranović, Marko Đorđević i Nikola Ljuca Foto: Goran Srdanov, Dragan Mujan/Nova.rs/Miroslav Milic/Antonio Ahel/ATAImages

Nekoliko srpskih ostvarenja dobilo je finansijska sredstva na Javnom konkursu za sufinansiranje proizvodnje filmova manjinskih koprodukcija Audio-vizuelnog centra Republike Srpske.

Među odabranim projektima u kategoriji manjinskih koprodukcija na konkursu Audio-vizuelnog centra Republike Srpske – Centra za razvoj i unapređivanje kinematografije Republike Srpske je i nekoliko iz naše zemlje.

Reč je o projektima: „Leto“ u Nevene Desivojević (kratki igrani film), „Zlatni rez 42 – Deca Kozare“ Lordana Zafranovića, „Budi Bog s nama“ Slobodana Šijana, „Za danas toliko“ Marka Đorđevića, „Zvečarke“ Nikole Ljuce i „Surogat“ Vuka Bogdanovića.

Rezultati Javnog konkursa, na osnovu odluke komisije koju su činili: Marko Jocić, producent iz Srbije, Danijel Hočevar, producent iz Slovenije i Nikolina Friganović, glumica iz Republike Srpske, dostupni su na sajtu Centra za razvoj i unapređivanje kinematografije Republike Srpske.

Filmu Lordana Zafranovića „Zlatni rez 42 – Deca Kozare“ konkursom je opredeljeno 117.349,80 konvertibilnih maraka (oko 60.000 evra). U obrazloženju komisije navodi se da se „Zlatni rez“ bavi „najtragičnijom i najtužnijom temom ikada na ovom podneblju“, stradanju dece u koncentracionim logorima NDH tokom Drugog svetskog rata. Dodaje se kako je najveća vrednost filma to što nije crno- beli odnosno „ne bavi se samo zlom, već u tom paklu prosijava i dobrota“. A i 50 odsto filma se snima u Republici Srpskoj…

Lordan Zafranović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nešto manje sredstava, 107.570,65 KM (55.000 evra) dodeljeno je ostvarenju „Budi Bog s nama“ Slobodana Šijana, uz opasku komisije da je posredi istinita priča o Bošku Tokinu, pionioru srpske kinematografije i snimanju prvog avangardnog filma u nas, pa nestanku snimljenog filma. Odlična glumačka podela vođena stručnom rukom, umetničkim duhom i čistom vizijom Šijana obećava, kako je konstatovala komisija, još jedan inteligentan, duhovit i otkačeni „Šijanovski“ film.

Snimanje filma Budi Bog s nama
Snimanje filma Budi Bog s nama Foto:Promo/Nemanja

Isto toliko novca dodeljeno je Marku Đorđeviću za film „Za danas toliko“, koja se bavi „srećnom porodicom Šarenac“. Reditelj, kako je primetila komisija, ima poseban senzibilitet, danas redak u kinematografiji, a s obzirom na uspeh debija „Moj jutarnji smeh“ i činjenicu da je ponovo okupio gotovo istu glumačku ekipu uverava da će i novo ostvarenje biti uspešno i ostaviti traga.

Za naslov „Zvečarke“ Nikole Ljuce opredeljeno je 68.454,05 KM (oko 35.000 evra). U pitanju je univerzalna priča o brutalnom svetu moćnika i individua koje nisu deo istog. Ovo je, kako primećuje komisija, priča u kojoj se vlast i autoritet održavaju putem sile. Scenario je zahtevan, uzbudljiv, a likovi kompleksni i ovaj film bi mogao biti zapažen na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Za film Vuka Bogdanovića „Surogat“ izdvojeno je 39.116,60 KM. To je tematski uzbudljiva drama koja prati odnos bračnog para Filipović koji u želji da dobiju dete stupaju u kontakt sa surogat majkom Ljubicom. Iako debitantski, ovo je nepretenciozan i dobro osmišljen projekat koji će, kako je obrazloženo, sigurno biti jedan od pokretača teme – zakona o surogatu koji kod nas još nije usvojen, a za „uverljiv projekat“ Nevene Desivojević koji je već u postprodukciji – „Leto“ 13.690,81 KM.

Na ovom konkursu su i odbijeni neke produkcije iz Srbije i to: „Saučesnici“ Marka Novakovića (u obrazloženju, između ostalog stoji, da su drugi projekti svojim strukturama ponudili jači potencijal), „Senoviti Mediteran“ Ivana Jovovića (zbog jake konkurencije) i „Deca Bogova“ Filipa Kovačevića (kvalitetan projekat, ali treba da se poradi na problematičnim stavkama).

Bonus video: Izrada scenografije za Zlatni rez

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar