Panel o knjizi Danila Kiša Iz prepiske na 11. Beogradskom festivalu evropske književnosti Foto:Stanislav Milojković

Razgovorima sa Ninom Savčić, autorkom romana „U lancima“, i poznatim slovenačkim piscem Janijem Virkom, autorom romana „Ljubav u vazduhu“, sinoć je završen 11. Beogradski festival evropske književnosti, saopštili su organizatori.

Pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve“, tokom tri dana ova manifestacija, u organizaciji Izdavačke kuće Arhipelag u saradnji sa Domom omladine Beograda, predstavila je zanimljive pisce savremene evropske književnosti, koji u svojim delima pokreću važna pitanja savremenog trenutka, kao i panele koji su privukli veliku pažnju čitalaca i medija.

Nina Savčić na 11. Beogradskom festivalu evropske književnosti Foto:Stanislav Milojković

Pored Nine Savčić i Janija Virka, učesnici ovogodišnjeg Beogradskog festivala evropske književnosti bili su jedan od najznačajnijih savremenih nemačkih pisaca Ingo Šulce, čiji su romani prevedeni na gotovo sve evropske jezike, i bosanskohercegovački romansijer, esejist i dramaturg Dževad Karahasan koji poslednjih godina uglavnom živi u Gracu i na nemačkom jeziku ima veliki uspeh. U fokusu razgovora sa Ingom Šulceom bio je njegov roman “Adam i Evelin”, dok je okosnica razgovora sa Dževadom Karahasanom bio njegov roman „Uvod u lebdenje“.

Pored razgovora s poznatim piscima, organizatori ističu da su se paneli pokazali kao zaštitni znak Beogradskog festivala evropske književnosti. Ključna tema ovogodišnjeg Festivala bila je „Kultura u doba straha“ a osim pomenutih pisaca govorili su i spisateljica i pozorišna rediteljka Milena Bogavac, teolog i izdavač Blagoje Pantelić i pisac i izdavač Gojko Božović. Učesnici panela su uvereni da je neophodno obnoviti kritičko mišljenje u kulturi kako bi ona bila instrument za prevazilaženje straha. Drugi panel bio je posvećen knjizi Danila Kiša “Iz prepiske”, kao dragocenom svedočanstvu za razumevanje njegovog života, dela i vremena a o tome su govorili književni kritičari Marija Nenezić i Vladan Bajčeta, i Gojko Božović.

Jani Virk na 11. Beogradskom festivalu evropske književnosti Foto:Stanislav Milojković

Realizaciju Festivala podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Gete institut iz Beograda, knjižara Bulevar Books iz Novog Sada, izdavačka kuća Beletrina iz Ljubljane, Javna agencija za knjigu Slovenije, i Srpski PEN centar, uz medijsko pokroviteljstvo čitavog niza medija.

Bonus video: Gojko Božović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar