Srđan Valjarević, Srdjan Valjarević, pisac, književnik, intervju
Srđan Valjarević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Knjiga priča "Fric i Dobrila" beogradskog književnika Srđana Valjarevića predstavljena je u punoj Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Razgovor o knjizi „Fric i Dobrila“, koja je objavljena nakon skoro 15 godina od njegove poslednje i ujedno najpopularnije knjige „Komo“, s piscem je vodio Stevo Grabovac, pišu banjalučke  „Nezavisne“.

Knjigu je objavila „Laguna“ u decembru prošle godine, a Valjarević je priče o Fricu i Dobrili počeo da piše za beogradski „Nedeljnik“ 2019. godine, s tim što ove priče imaju predistoriju, jer su pod nazivom „Gojko i Dobrila“ izlazile i u novosadskom „Danasu“ krajem devedesetih godina prošlog veka.

„Bilo mi je važno da se dobro provodim dok pišem i da ono što se događa u društvu predstavim kroz tu porodicu i kroz neku vrstu humora. Humor je jedini način da čovek stekne neku vrstu imuniteta u odnosu na ono što se događa kako ne bi poludeo. Kasnije sam se kroz pisanje strašno vezao za tu porodicu i danas faktički živim s njima“, rekao je Valjarević, najavljujući da će „Fric i Dobrila“ sigurno imati i svoj nastavak, jer nakon godina pauze danas piše i objavljuje redovno.

Valjarević je izbegao zamku da u kolumnama pominje dnevnopolitičke događaje.

„Ne mogu da analiziram nešto što me u većoj meri ne interesuje. Francuski pisac Marsel Dišan je rekao da tamo gde nema rešenja, nema ni problema, tako da tamo gde ja živim nema problema. Ne vidim nikakvo rešenje i da će se bilo šta u skorijoj budućnosti promeniti“, istakao je Valjarević.

Bonus video: Milica Kralj o predstavi „Rolerkoster“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar