Nikita Mihalkov Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Slavni ruski reditelj i glumac, koji je u poslednjem izbornom turnusu u SANU, izabran za inostranog dopisnog člana trebalo bi krajem narednog meseca da u ovoj instituciji održi svoju pristupnu besedu, najavio je akademik Zoran V. Popović, potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Tokom 2022. godine biće održane pristupne besede novih članova SANU, a predviđena su i predavanja pojedinih novih inostranih članova SANU. Kao prvi u nizu, najavljen je inostrani član SANU Nikita Mihalkov, čiji je dolazak planiran za kraj februara ili početak marta, saopštio je akademik Popović.

Nikita Mihalkov, reditelj „Urge“ i „Varljivog sunca“, trebalo bi da prilikom dolaska u Beograd na 50. Fest govori u SANU, u čije redove je kao inostrani član izabran krajem prošle godine. Međutim, kako je pojasnio Popović  „s obzirom na uslove u kojima se živi“ još postoje neke nedoumice oko tačnog datuma dolaska Mihalkova.

– Velika je verovatnoća da će se to desiti, ali ne možemo da tvrdimo 100 odsto. Očekujemo do kraja nedelje dopis da se to definiše – istakao je Popović.

Podsetimo, čelnici Festa potvrdili su krajem prošle godine da bi Nikita Mihalkov trebalo ili da otvori ili zatvori jubilarni, 50. Fest, čije je održavanje najavljeno od 25. februara do 5. marta.

Osim Mihalkova, još jedan novoizabrani dopisni član SANU reditelj Slobodan Šijan, trebalo bi da održi masterklas u Galeriji nauke i tehnike, najavio je Popović.

Bonus:

SANU između starih principa i novog sveta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar