Igor Marojević
Igor Marojević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Laureat Andrićeve nagrada za 2021. godinu je pisac Igor Marojević, a veliko priznanje biće mu uručeno 10. oktobra, saopšteno je iz Zadužbine Ive Andrića.

Igor Marojević dobitnik je Andrićeve nagrade za pripovetku „Slikopisanje” iz knjige „Sve za lepotu „, koju je prošle godine objavila izdavačka kuća „Dereta“.

– Marojević je u pripoveci “Slikopisanje“ uspeo da na književno iznijansiran način progovori o kontroverznim figurama sa prostora bivše Jugoslavije i predoči originalnu viziju apsurdnosti i farsičnosti istorije, koja ima univerzalno značenje. Marojevićeva pripovetka izdvaja se po svojoj semantičkoj složenosti, pažljivoj kompoziciji i uzbudljivoj naraciji sa elementima trilera – navodi se, između ostalog, u obrazloženju članova žirija Andrićeve nagrade Branka Vraneša, Mine Ðurić i Marka Avramovića koji su jednoglasno doneli odluku o laureatu.

Kako je ocenjeno, Marojevićevu pripovetku karakteriše „naglašen i minuciozno razrađen odnos između dokumentarnog i fiktivnog“.

Nagrada će biti uručena u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu 10. oktobra na dan rođenja velikog pisca i nobelovca.

Igor Marojević
Igor Marojević na promociji knjige Sve za lepotu Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Po testamentarnoj želji Ive Andrića, Zadužbina koja nosi njegovo ime još 1976. ustanovila je godišnju nagradu za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka objavljenu na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine.

Kada je prošle jeseni izašla zbirka ranije objavljivanih, ali izmenjenih priča, kao i nekoliko novih koje su prvi put pred čitaocima „Sve za lepotu“ Igor Marojević je za Nova.rs istakao da je posredi „izvesno podvlačenje crte“, dodavši:

– „Sve za lepotu“ je, po meni, najbolje što sam dao iz svojih kratkih narativa. Tek kad čovek višestruko podvuče crtu, može tačno da zna gde je, šta je uradio i čime će eventualno dalje da se bavi.

Bonus video: Igor Marojević o protestima 1996.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar