Artlink festival Ansambl Janoška Foto: Goran Zlatković

Nastupom Janoška Ansambla iz Slovačke sinoć je otvoren regionalni ArtLink Festival, a umetnici i publika zajednički su napravili neponovljiv ambijent uprkos lošim vremenskim uslovima, saopštili su organizatori ovog festivala.

Ni provala oblaka i pomeranje svirke za kasniji termin nisu pokolebali Ansambl Janoška i beogradsku publiku da koncert za zvanično otvaranje ovogodišnjeg ArtLink Festivala učine nezaboravnim događajem i doživljajem za sve prisutne, precizira se u saopštenju.

Velemajstori improvizacije iz Slovačke održali su, uprkos nevemenu, koncert na Sceni kod Pobednika.

Koncertni program Janoška Ansambla započet je „Mađarskom igrom“ Bramsa, a nastavljen velikim hitom Bitlsa „Jestrdej“, čime su demonstrirali svoju interpretatorsku raznovrsnost, uz autentične aranžmane i nadahnutu improvizaciju dok je treća numera „Leons Dens“ (Leonov ples), kompozicija pianiste Františeka Janoške, posvećena njegovom drugom sinu, istoimenom nadarenom mladom muzičaru i plesaču Latino stila, uz napomenu kompozitora da se bavljenje muzikom prenosi sa kolena na koleno kroz čak sedam generacija članova porodice Janoška. Za izvođenje hita „Oblivion“ na sceni im se pridružio i stariji brat Ondrej, još jednom demonstriravši jedinstvenu moć kombinovanja klasike, džeza i pop muzike virtouza iz Slovačke.

Artlink festival Ansambl Janoška Foto: Goran Zlatković

Poslednja numera zvaničnog dela koncerta bila je još jedan veliki hit Bitlsa „Hej Džud“, a za nezaobilazni bis kao dar publici izvedena je njihova verzija jednog od omiljenih regionalnih tradicionala – „Makedonsko devojče“.

– Presrećni smo što smo opet među vama, u Beogradu – i znajte da ćemo se rado vratiti da nastavimo naše druženje. Drago nam je da smo imali vremena danas da i pored kiše prošetamo malo po vašem divnom gradu, pa i da uživamo u ćevapima i pljeskavicama – duhovito su pozdravili publiku članovi Janoška Ansambla.

Artlink festival Ansambl Janoška i Jovanka Višekruna Janković Foto: Goran Zlatković

Koncertni program ArtLink Festivala nastavlja se koncertima eminentnog Izraelskog pianiste Adija Nojhausa 27. juna kod Nebojšine kule i dan kasnije u novoj Koncertnoj dvorani u Novom Sadu. Koncertom Kamerate Balkanike, dirigenta i violiniste Fedora Rudina i violončeliste Jana Foglera na tvrđavi Ram obeležava se Međunarodni dan reke Dunav 29. juna, a Art Link Festival obeležiće i nastup Portugalskog pianiste Luisa Ahiusa na sceni kod Nebojšine kule 30. juna, odnosno nastup pijaniste Pabla Rosija i kvinteta Kamarate Balkanike 2. jula u Feliks Romulijani i dan kasnije u Tvrđavi Golubac.

Program ArtLink Festivala će trajati do 25. septembra, sa nastupima nekih od vodećih imena svetske klasične muzike i kros-over žanrova na brojnim istorijskim lokacijama širom našeg regiona.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar