Proslavljeni Ansambl Janoška otvara Art Link festival

Kultura 17. jun. 202213:54
Podeli:
Foto: Promo/ ArtLink festival

Ansambl Janoška, širom sveta prepoznat je po svom muzičkom poliglotizmu koji prevazilazi sve granice, a da ga pritom i dalje odlikuje klasično stilsko poreklo. Ni sa čim uporedive transformacije muzičkog sadržaja prilagođenog publici delo su tri brata iz Bratislave - Ondreja i Romana Janoške koji sviraju violinu i Františeka Janoške za klavirom - i njihovog zeta Juliusa Darvasa iz Konstance na kontrabasu, koji će nastupiti na otvaranju sezone regionalnog Art Link Festivala na Beogradskoj tvrđavi 25. juna.

Uz tematski okvir festivala „Zvuk vode“, ističe se da će koncerti biti priređeni u veličanstvenom ambijentu najpoznatijih tvrđava našeg regiona, što sloganu „Festivalski gradovi, umetnici za prirodu“ daje dodatni šarm i opravdanost. Nastojeći da ukaže na važnost obnovljivosti rečnih tokova i nasleđa, Art Link želi da u ovim posebnim ambijentima kroz muziku iznova oplemeni iskustvo slušalaca novim zvučnim izrazima.

Spomenuti Janoška stil, koji nije nikada samo površna virtuoznost – već i brzo zapaljivi muzički dijalog u kome svi članovi ansambla i publika sudeluju kroz kreativnu interakciju – doneo je umetnicima pozive za saradnju od strane velikana svetske umetničke scene poput Ane Netrebko, Al Žaroa, Bobija Mekferina, Huana Dijega Floresa, Brajana Meknajta, Julijana Rahlina, Rendija Njumena, Birelija Lagrena i Lalo Šifrina.

Foto: Promo/ ArtLink festival

- Ansambl Janoška jedna je od najoriginalnijih grupa izuzetno talentovanih muzičara, koji su krajnje jedinstveni u izvođenju klasične muzike, džeza, latino muzike i drugih žanrova. Njihova inspiracija je neiscrpna i zaslužuje pažnju i entuzijazam od strane svih - rekao je čuveni holivudski kompozitor Lalo Šifrin.

Posebnost odlika aranžmana Ansambla Janoška može se posmatrati kao paralelni prodor u teritoriju klasičnoga zvuka i daleke sfere muzičkog repertoara, u kojima muzičari svoju spontanu kreativnost ostvaruju kroz prvoklasnu, inovativnu, uzbudljivu muziku koja diše i živi. Njihov debitantski nosač zvuka, koji se u svega nekoliko meseci popeo na sami vrh muzičkih top lista, nosi prikladan naslov "Janoška Stajl" (Deutsche Grammophon, 2016).

Zanimljivo je da je na albumu "Revolušn" Ansambl Janoška aranžirao četiri hita Bitlsa u svom autentičnom stilu.

- Ne želimo da se nepromišljeno upoređujemo s Bitlsima - kaže Julius Darvas - već da ono što su oni postigli u pop muzici u svoje vreme - mi priredimo u polju klasike, i time je revolucionišemo po uzoru na njih. Oživljavamo slobodnu improvizaciju pri interpretaciji klasičnih dela, nešto što se – na primer – podrazumevalo u barokno doba.

Foto: Promo/ ArtLink festival

Novi album "The Big B's" planiran je za objavu jula meseca tekuće godine pod etiketom Deutsche Grammophona.

Posle nastupa Ansambla na velikoj festivalskoj sceni kod Pobednika, na Letnjoj sceni Nebojšine kule nastupiće Adi Nojhaus, potomak čuvenih klavirskih pedagoga i pijanista, Hajnriha i Stanislava Nojhausa. Za njim će, svega dva dana posle, beogradskoj publici se predstaviti i svestrana umetnička ličnost Luisa Ahiusa, kompozitora i pijaniste, pisca i muzičkog novinara, urednika važnih muzičkih publikacija na španskom govornom području.

Koncertom Ansambla Janoška ujedno se otvara i bogata sezona nastupa u okviru regionalnog Art Link Festivala - sa programima na nekoliko destinacija u Srbiji i regionu. Koncept Art Link Festivala ujedno predstavlja i Festivalski Hub za Zapadni Balkan ispred Evropske festivalske asocijacije (EFA) u okviru projekta EFFE Label putem kojega se festivalima aktivnim na razmeđu umetnosti, svog neposrednog okruženja i internacionalne otvorenosti dodeljuju pečati kvaliteta.

Bonus video: Koncert Zubina Mehte na Kolarcu

Komentari

Vaš komentar