Zrinko Ogresta i Stefan Arsenijević Foto:Damir Vujković

Filmovi "Strahinja Banović" i "Plavi cvijet" laureati su nagrade koju dodeljuje Asocijacija filmskih festivala Srbije, saopšteno je danas na Paliću.

Osnovana prošle godine Asocijacija filmskih festivala Srbije u saradnji sa FCS dodeljuje na Festivalu evropskog filma Palić nagrade za najbolja ostvarenja.

Žiri u sastavu Tatjana Nježić, Zorica Dimitrijević i Vladimir Džudović doneo je odluku da film „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića dobije nagradu u kategoriji srpskog igranog filma uz obrazloženje da „o najtežem govori na suptilan način“. Za najbolju srpsku manjinsku koprodukciju proglašen je „Plavi cvijet“ Zrinka Ogreste, koji je premijeru imao prošlog leta na Paliću jer „snažnom a nepretencioznom poetikom daje upečatljivu sliku savremenog sveta“.

Dobitnik nagrade Zrinko Ogresta istakao je da je paraleno s Palićem dobio poziv za još dva festivala, u Egiptu i Italiji, ali odlučio se za Srbiju, jer je to njegov emotivan izbor:

– U kontekstu ovoga što se juče desilo na političkoj pozornici i konstantnim pokušajima stvaranja negativnog duha između dva naša naroda, svojim primerom hteo sam da pokažem da postoji nešto više. Došao sam ovde šest dana nakon što sam preživeo infarkt! Sam sam seo u auto, otišao u Hitni pomoć, stavili su mi stent, i nemam za sad oštećenja. Ali, ovim činom dolaska hteo sam pokazati da postoji nešto više između nas, ono što nas spaja. Ne treba da dozvolimo bilo kojoj politici da nas deli – poručio je Ogresta, pozdravljen aplauzom na susretu s medijima.

Arsenijević se zahvalio na nagradi, a nadovezujući se na reči Ogreste pomenuo je da ovde stalno postoji podela na „mi i oni“:

– A to je greška, moramo se boriti protiv osećaja da smo odvojeni. Svet je sada na ivici propasti i zato se moramo povezati na nivou onoga što je ljudsko!

Bonus video: Otvaranje Festa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare