Foto:Damir Vujković

Empatija nam je neophodna danas u ovoj krizi, i Palić je jedinstveno mesto susreta filmskih stvaralaca, konstatovali su danas reditelji, gosti 29. Festivala evropskog filma Palić.

Susreti s evropskim i domaćim filmskim stvaraocima nastavljeni su i na današnjem susretu s medijima u okviru 29. Festivala evropskog filma Palić.

S obzirom da je sinoć na Letnjoj pozornici prikazan film „Strahinja Banović“, reditelj ovog nagrađivanog ostvarenja Stefan Arsenijević na konferenciji za medije najpre je istakao kako je uvek vratiti se na Palić:

– Već dvadesetak godina dolazim ovde. Ovo je sjajno mesto da vidite izuzetne evropske filmove i upoznate sjajne kolege. Dosta lepih prijateljstava se desilo na Paliću. Sećam se stojim, pa pričam sa Kenom Loučom ili Kenom Raselom, i upijam silne mudrosti – prisetio se Arsenijević, a vrativši se na svoj film koji je premijeru imao prošlog leta na festivalu Karlove Vari gde je dovio silne nagrade, objasnio je da ga je narodna pesma „Banović Strahinja“ fascinirala od dečačkih dana:

– Razmišljali smo kako da tu pesmu transponujemo u savremeni kontekst. U to vreme dešavala se migrantska kriza, i upoznao sam jednog migranta iz Gane, koji je želeo da ostane u Srbiji i postane profesionalni fudbaler, a ne da ode na Zapad, kao većina. Nadao se da će ovde dobiti azil, ali ga nikada nije dobio. Tim čovekom Ibrahimom Išakom je bila inspirisana priča filma, tom njegovom željom da postane deo naše sredine – prisetio se reditelj, dodavši da je čitava priča s izbeglicama sada ponovo aktuelizovana.

Foto:Damir Vujković

– Ovaj film je pokušaj da sagledamo sve te nesrećne ljude, koje ne vidimo kao svoje. Živimo u svetu u kojem već sutra bilo ko od nas može da se nađe u toj situaciji. Vreme je za empatiju, da prestanemo da se delimo na nas i njih. Uostalom „Banović Strahinja“ i jeste pesma o empatiji – ocenio je Arsenijević, a Miroslav Mogorović, producent filma podsetio je da je kroz obližnju Suboticu prošlo dva milona ljudi, migranata bez incidenata:

– Subotica nije grad koji ima problem s ljudima. Ovi ljudi ove znaju da žive u multinacinalnoj sredini, i sve vreme primaju goste kojima je Subotica tačka prolaza. Zato sam srećan što je film prikazan ovde.

Nemački sineasta Ditrih Brugeman čiji je film „Ne“ sinoć takođe prikazan na Paliću, a takođe je dobio nagradu prošle godine u Karlovim Varima, redovan je gost našeg festivala, zbog čega je poručio:

– I previše je danas festivala na svetu, ali ljubav prema bioskopu, što je kliše, ovde je stvarno prisutna, kao i osećaj porodice, zajedništva. Ovo mesto je zaista posebno, i to se širi svetom. Podseća me na američki festival Telurid. Postaje evropski pandan ovom festivalu, i to je dobra stvar – naveo je Brugeman.

Foto:Damir Vujković

Inspiraciju za stvaranje pronalazi u svakodnevnim stvarima, a scenario za poslednji film je radio sa sestrom Anom, jer film je, kako je istakao, kolaborativna stvar. A u filmu se pominju Stefan Arsenijević i Srđan Koljević, a jednu od uloga igrala je rediteljka Jasmila Žbanić:

– Holivud vam nameće princip da sve treba da se vrti oko jednog heroja. Ne mislim da je to istina. Mislim da je bioskop poput pozorišnog komada, zajednička stvar. Zato mi je lepo da uključim svoje kolege u film. A Jasmila kao doktor je, o moj Bože, neverovatna, zaista uverljiva!

Trećeg festivalskog dana na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu će biti prikazano ostvaranje „Devojački film“ rediteljke Ali Hapasalo, a potom i „Magnetna rezonanca“ Kristijana Munđua.

U selekciji „Paralele i sudari“, u bioskopu Abazija na Paliću na repertoaru su filmovi „Bioskop Sabaja“ Orit Fouks Rotem i „Granice ljubavi“ Tomaša Vinskog.

Bonus video: Druženje s glumcima „Strahinje Banovića“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar