Foto:Goethe-Institute

U Ustanovi kulture Parobrod na prvom danu Bitef Polifonije danas od 14 časova publika će imati prilike da prisustvuje završnoj radionici projekta New Stages South East Gete instituta u Srbiji, koji je posvećen mladim dramskim spisateljicama i piscima iz Jugoistočne Evrope.

Reč je o dvogodišnjem regionalnom projektu koji prati talentovane pisce iz Bugarske, Rumunije, Grčke, Kipra, Hrvatske, Bosna i Hercegovine i Srbije.

Foto:Goethe-Institute

Završna radionica “Pisanje je izvođenje” u Srbiji razvija i ojačava imaginativne načine pretvaranja teksta iz „komada“ u različite mogućnosti performativne interpretacije.

Na Bitef Polifoniji, pet autorki i autora, lokalnih polaznika radionice, nakon rada na razvoju teksta i drugih veština i znanja vezanih za dramsko pisanje i izvođenje, predstaviće odlomke u performativnoj formi, u različitim izvođačkim formatima. Zajednički imenitelj za ove tekstove za mladu publiku je usamljenost, odnosno zamagljene granice između onlajn i fizičke realnosti i nemogućnost uspostavljanja dugotrajnijih i dubljih međuljudskih odnosa

Publika će danas imati prilike da gleda odlomke tekstova:

„Kako biti dobar migrant“ Divne Stojanov je drama o dvoje mladih ljudi iz Srbije, Andreju i Sari, koji se upoznaju u Berlinu i uče kako da se integrišu u novu sredinu, kao i odjecima njihovog emigriranja i životnih odluka na Andrejeve roditelje, koji pokušavaju da se priviknu na seksualno opredeljenje svog sina.

„Lizistrata“ Mine Milošević je priča o mladoj, buntovnoj feministkinji koja povede žene u seksualni štrajk da bi se zaustavio Peloponeski rat, odnosno, da bi primorala svog poludečka, Dionisa (koji ipak nije bog), da budu u monogamnoj vezi.

Foto:Goethe-Institute

„_zvezda_upekla“ Hristine Mitić bavi se depresijom, ženskim telom i pitanjem reprodukcije, pravom na izbor, intruzivnim mislima, opsesivno-kompulzivnim poremećajem, poremećajima ishrane, suicidalnim mislima, BDSM-om, izolacijom i komplikovanim ljubavnim i porodičnim odnosima.

„Story not story“ Irene Parezanović je komad koji kroz živote tri generacije, bake, majke i osamnaestogodišnje Sunčice sučeljava virtuelni i realni svet u kojem Sunčica odlazi od kuće noseći sa sobom teret nedavnog gubitka oca, dok uporedo doživljava momente internet stokovanja. “Story not story” je priča koja se može svesti na 30 sekundi trajanja jednog instagram storija, a može trajati i čitavu večnost.

„Sve najbolje, Insel“ Davida Jakovljevića, koji prati antiherojsko putovanje INSEL-a; mladog, usamljenog, depresivnog i ogorčenog pripadnika opskurne i mračne potkulture mladih, seksualno isfrustriranih muškaraca koji mrze žene.

Lokalni partner je udruženje OK – Obrazovanje i kultura, a voditeljke projekta dramska spisateljica Tanja Šljivar i pozorišna rediteljka Ana Konstantinović, kao i dramska spisateljica Gerhild Štajnbuh iz Austrije.

Foto:Goethe-Institute

Uloga umetnika u radu s mladima u vremenima krize bila je tema prve Polifonije 2000. godine. Slogan Bitefa je te godine glasio „Pozorište i zlo“, a Polifonija mu se pridružila svojom „Igrom protiv nasilja“. Ove godine  Bitef Polifonija prati bitefovski slogan „Mi – junaci rada svog“ i ulazi „U nove radne izazove“ otkrivanja mogućnosti pozorišta za dobro nasuprot zlu i pritiscima stvarnosti na koja se jezikom umetnosti daje komentar i otvara pitanja sopstvenog delovanja.

Bonus video: Govor Mrđana Bajića na otvaranju izložbe „Nepouzdan pripovedač“ 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar