Foto:Promo

U beogradskoj Galeriji Novembar otvorena je izložba vajarke Lane Vasiljević, pod nazivom “Mnogougao”.

U novoj seriji radova, Vasiljević u Galeriju Novembar donosi neobične instalacije sačinjene od kombinacije preoblikovanih, nekada upotrebljenih predmeta, fotografija, novih vajarskih formi i objekata iz njene svakodnevnice ili vizuelnog iskustva.

Foto:Promo

“Prepoznaćete objekte koji su, naravno, izmenjeni i data im je neka druga dimenzija – jedna, kako je jednom rekla jedna kustoskinja, “magična moć predmeta”. Vrlo mi je bilo važno na koji način postavljam radove, i kako oni formiraju celinu, na koji način se gledaju, zašto je baš odabrano da određeni rad bude pored drugog rada,” objašnjava tematiku izložbe Lana Vasiljević.

Temelj izložbe “Mnogougao” je odnos umetnice prema predmetima iz perspektive ličnog sećanja i samog prostora – motivi poput časovnika, ogledala, srca, knjiga, vozova, kišobrana, podjednako upućuju na jasan kontekst sagledavanja celine, ali i namenski zbunjuju svojim narativom, koji se prostire od  jasnoće dokumentarnog filma, sve do nadrealističke fantastike.

“Ono što je meni bio izazov i što mi je bilo zanimljivo jeste da u ovoj galeriji napravim drugačiju postavku, drugačiji poligon, način na koji se ti radovi spajaju, i oformila sam veće celine – bele, crne, povezala ih u geometrijski oblik, opet, dajući im simboliku, neko drugo značenje,” dodaje umetnica.

Foto:Promo

Izložba će trajati do 16. oktobra, a Galerija Novembar otvorena je za sve posetiteljke i posetioce svakog radnog dana sem ponedeljka od 12 do 20 časova, subotom od 10 do 18 i nedeljom od 10 do 14 časova, na adresi Kursulina 22.

Foto:Promo

Lana Vasiljević (1973) diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (vajarski odsek). Izlaže skulpture i objekte od 1997. i aktivno se bavi grafičkim dizajnom od 2002. godine.

Bonus video: Izložba Andreja Josifovskog Pijaniste

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar