Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Albumom "Koreni" putujemo kroz celu planetu, sviraćemo u cugu 20 kompozicija, a biće i iznenađenja, kaže slavni violinista Nemanja Radulović za Nova.rs pred večerašnji koncert u Beogradu.

– Ako bude biseva, biće iznenađenja… Sviraćemo od srca u cugu 20 kompozicija – kaže za naš sajt čuveni violinista Nemanja Radulović, ljubimac svetske i domaće publike, koji će sa kamernim ansamblom „Double Sens“ održati koncert večeras na stadionu Tašmajdan u Beogradu.

Posle nastupa u Studentskom parku pre osam godina, ovo će biti njegov drugi koncert na otvorenom u Beogradu. Sve ulaznice su prodate nedelju dana pre koncerta što dovoljno govori o tome koliko su ljubitelji dobrog zvuka zainteresovani da čuju Nemanju i „Double Sens“.

Publika će čuti kompozicije s albuma „Roots“ koji je niški Paganini objavio za Warner Classic. Maestralne obrade i aranžmani ovog muzičara raskošnog talenta već su osvojile planetu. „Što te nema“, „Đelem đelem“, „King David“, „Makedonsko devojče“, „Mambo“, „Moscow Night“, „The Butterfly Lovers“, „Indifference“, samo su neke od numera koje će predstaviti Beograđanima.

S albumom “Roots“ (Koreni) slušaoce vodi kroz razne meridijane i kontinente.

Foto: Sever Zolak

– Namera mi je bila da svet ujedinim kroz muziku i to tradicionalnu iz koje je klasična potekla. Pesme koje sam izabrao za ovaj album su meni lično veoma drage i sve su vrlo intimne. Takođe, to je i svojevrstan omaž Aci Šišiću, slušao sam ga mnogo i gledao, impresivan je violinista. Kroz svoju tehniku umeo je da podeli vrhunsku emociju koju možete da doživite na koncertu klasične muzike. Ne znam koliko sam ga od zaborava otrgao, jer je među nama violinistima uvek prisutan, divimo se njegovom radu, umetnosti, snimcima. Jako mi je drago što postoji takva ličnost u našoj kulutri, a žao mi je što je živeo u vremenu kada nisu postojale društvene mreže, jer bi ceo svet bio oduševljen njegovom interpretacijom i pogledom na muziku koju je svirao. I zato sam hteo da mu odam počast jer me inspiriše svakodnevno – navodi naš sagovornik.

Radulović podseća da je ovaj projekat nastao u periodu kad je bio lokdaun i kada se i on u četiri zida, kako kaže, lečio muzikom.

– Najviše sam slušao Mocarta i world music, i to me je vraćalo u život. Tokom tog perioda pandemije imao sam vremena da duboko promislim o muzici danas, ali i o muzici prošlosti i budućnosti. Prijalo mi je da slušam kompozicije različitih stilova. I malo, pomalo, počela je da se razvija ideja o ovom projektu. Sve je bilo novo za mene, jer nije klasična muzika u pitanju, možda je ima samo pet odsto. Ovo je iskorak koji sam kao umetnik uradio.

Nemanja Radulović Foto: CEBEF / Belkisa Abdulović

Album „Roots“, dodaje, mnogo mu znači jer je urađen sa prijateljima a i zato što je prvo izdanje koje izlazi u Srbiji, pošto su prethodni diskovi bili za internacionalno tržište.

– Snimali smo album u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine tokom maja 2021. godine, i tako je Beograd sada na listi prve promotivne turneje ovog albuma, koja je počela sredinom oktobra koncertima u Francuskoj. Naziv je logičan, i zato ga i otvaramo muzikom Aleksandra Šišića jer je to muzika odakle dolazim. Ovim albumom putujemo muzički kroz celu planetu, i time smo želeli da na globalnom nivou kao umetnici budemo iznad svega što se događa, da povezujemo razne zemlje i da sviramo za ljubav i mir – ističe Nemanja i dodaje da od korena sve kreće i da ga raduju pozitivne reakcije publike na koncertima širom, što potvrđuje da je muzika emocija bez granica.

Turneju u Srbiji je započeo 30. juna u Kragujevcu na Arsenal festu, a publika je na koncertu čula i numeru „Nane coha“ iz kultnog filma „Cigani lete u nebo“ po pripoveci Maksima Gorskog „Makar Čudra“ i maestralno izvođenje Ksenije Milošević, članice Beogradske filharmonije. Sa bine je poručio:

– Pored Srbije, Francuska je takođe moj dom, gde smo kao porodica otišli 1999. godine. Znamo da to nije bilo neko lepo vreme kod nas. Prihvatili su nas iz Francuske dobri ljudi i veoma sam im zahvalan na tome.

Publika ga je potom s radošću dočekala na koncertu u Ćupriji, a posle beogradskog Tašmajdana, sviraće i u Velikom Gradištu, Kraljevu, Čačku, Arilju, kao i u Makedoniji, Bosni…

– Počela je sezona festivala i mnogo ću putovati, a na odmor ću u avgustu. Spremam novi album koji će biti posvećen Betovenu i biće objavljen na jesen – otkrio nam je Radulović, koji živi u Parizu sa suprugom Kristinom Atanasovom, makedonskom violistkinjom, i kćerkom Danicom.

Bonus video: Nemanja Radulović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare