Stefani Fontanaroza, Staša Žikić, Nemanja Radulović, Olivera Mitrović, Jana Jakovljević i Miona Topalović Foto: Fondacija Dobar glas / Promo

Mlade violinistkinje Olivera Mitrović, Staša Žikić, Miona Topalović i Jana Jakovljević, polaznice Master kampa Fondacije Dobar glas, održale su koncert za pamćenje u Karlovačkoj gimnaziji.

Ovo je bila moja najbolja nedelja u životu, ne samo u muzičkom nego generalno, u svakom smislu, uzbuđeno, kroz suze, rekla je za Nova.rs mlada violinistkinja Jana Jakovljević, nakon koncerta na kojem je nastupila sa koleginicama Oliverom Mitrović, Stašom Žikić i Mionom Topalović, u okviru Master kampa na kojem je Nemanja Radulović držao časove interpretacije.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Organizator ovog umetničkog događaja je, već treću godinu za redom, Fondacija Dobar glas čiji je cilj da se podrže mladi talentovani umetnici na početku profesionalne karijere, unapređenje izvođačke i edukativne platforme za mlade muzičare, odnosno njihova dalja afirmacija. Pored Radulovića, predavači su bili francuska pijanistkinja Stefani Fontanaroza, umetnički agent Žulijet Viks, pripremu za orkestarske audicije je radila Ksenija Milošević, a javni nastup je radila Tanja Peternek.

Koncert je organizovan u svečanoj sali Karlovačke gimnazije, najstarije srpske gimnazije koja je sagrađena po projektu arhitekte budimpeštanskog Julija (Đule) Partoša. U inspirativnom, bogato ukrašenom zdanju u srpsko-vizantijskom stilu, darovite umetnice odabrane na konkursu Fondacije Dobar glas, uz pratnju pijanistkinje Stefani Fontanaroza, svirale su dela Zdeneka Fibiha, Jana Sibeliusa, Ežena Isajea, Henrika Vijenjavskog, Kamija Sen-Sansa i Dmitrija Šostakoviča, a publika ih je nagradila ovacijama i tri puta vraćala na bis.

Iz prvog reda ih je slušala kneginja Jelisaveta Karađorđević, počasna članica Fondacije i, naravno, mentor Nemanja Radulović.

– Za mene je ovo jako inspirativno, nadam se i za njih. Mislim da i ja sazrevam kad vidim šta sve može da se uradi u smislu napretka. Ne volim da namećem svoje mišljenje o interpretaciji, želim da produbim ono što oni nose u sebi i da dođu do što boljeg i ubedljivijeg rezultata – rekao nam je slavni violinista uoči koncerta.

Publiku su pozdravili Boris Vujičić, idejni tvorac i osnivač Fondacije Dobar glas, Aleksandar Saša Stojkečić, predsednik opštine Sremski Karlovci. kao i Branko Stojkov, direktor Karlovačke gimnazije, koji je podsetio na istorijat škole i njene čuvene učenike. A među njima su Sima Milutinović Sarajlija, Josif Rajačić, Stefan Šupljikac, Jovan Sterija Popović, Jovan Subotić, Milan Jovanović Batut, Vasa Stajić, Borislav Mihajlović Mihiz, Dejan Medaković… On je najavio i da će naredne godine obeležiti dva veka od rođenja najslavnijeg učenika Branka Radičevića, čiji se legat čuva u Spomen-biblioteci gimnazije.

Olivera Mitrović Foto: Fondacija Dobar glas / Promo

– Bilo je ovo neverovatno iskustvo, nešto na šta mi ovde nismo navikli i nije se dešavalo. Količina ljubavi, emocija i znanja koje nosimo odavde, to se ne da rečima opisati. Ponosna sam što je Master kamp bio u Sremskim Karlovcima, mestu koje nosi posebnu energiju, mnogo znamenitosti, zaista je bila čast svirati u ovom istorijskom zdanju – istakla je za Nova.rs Olivera Mitrović, Novosađanka impresivne biografije.

Diplomirala je na Akademiji umetnosti u svom rodnom gradu u klasi Roberta Lakatoša i trenutno je na master studijama. Bila je amabsador Srbije i koncertmajstor Evropskog oomladinskog orkestra TRIORKA. Osim brojnih nagrada, nastupala je pred britanskim kraljevskim parom, predstavljala Srbiju na najvećoj svetskoj izložbi Dubai Expo, članica je kamernog ansambla Kamarata kao i Vojvođanskog simfonijskog orkestra…

Staša Žikić Foto: Fondacija Dobar glas / Promo

Staša Žikić je studentkinja četvrte godine Fakulteta Muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ivane Aćimovski – Žikić, stipendista je Fonda za mlade talente Republike Srbije od 2016, a tokom školovanja je osvojila niz prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada.

– Koncert je ove godine bio izuzetno emotivan za sve nas. Profesor Nemanja je fantastičan i kao pedagog i kao umetnik i kao čovek. Jednostavno je divan i toliko je prijatan da sa njim sve možete da se dogovorite. Stvarno sam počastvovana što sam već drugi put izabrana da budem na ovom Master kampu i što imam prilike da učim od njega. Rad sa Nemanjom i Stefani je nezaboravno iskustvo, žao mi je što se sada rastajemo – rekla nam je Staša.

Sa ovim se slaže i Miona Topalović, studentkinja treće godine na FMU, takođe u klasi prof. Aćimovski – Žikić a trenutno je Erazmus stipendista kod prof. Marka Ricija na Univerzitetu za muziku u Manhajmu. Nagrade su je uvrstile u stipendste Fondacije za mlade talente grada Beograda, a osim samostalnih koncerata nastupa i sa kamernim ansamblom “Gudačka reprezentacija mladih”.

Miona Topalović Foto: Fondacija Dobar glas / Promo

– Mnogo dobrih saveta sam dobila od Nemanje koji nisu jednokratni, nego koje ću primenjivati kroz ceo život. To je iskrenost u sviranju, stvaranje na sceni i sve ono što je on kao umetnik dostigao, vrh u interpretaciji i slobodna improvizacija. Najviše mi je prijala atmosefra koju nas četiri stvaramo na sceni, to je bilo potpuno magično – ispričala je Miona.

Najmlađa učesnica Jana Jakovljević, koja je sada završila srednju školu i školovanje će nastaviti na Kraljevskoj muzičkoj akademiiji u Londonu u klasi prof. Romana Simovića. Od kada je uzela violinu u ruke osvaja najprestižnije nagrade, a trenutno je učenica “Jehudi Menjuhin škole” u Londonu. Iako je već pohađala mnoge masterklasove poznatih violinista, ovaj smatra najvažnijim.

Jana Jakovljević Foto: Fondacija Dobar glas / Promo

– Radila sam sa Nemanjom kada sam bila mala, imala sam desetak godina, i to mi je ostalo u pamćenju kao neverovatno iskustvo, nadala sam se da će se to opet dogoditi. I, eto, desilo se. Ne samo što sam mnogo naučila, nego su me ohrabrili njegova energija i znanje, niko me nikad nije inspirisao kao on. I nikad me niko tako nije otvorio, pokazao svetlost. Ova nedelja mi je promenila mnogo toga i na koncertu se nadam da sam pokazala koliko sam saveta upila od njega, jer uspeo je za ovo kratko vreme potpuno da promeni svet muzike u meni – u dahu je rekla Jana.

Nemanja Radulović sa svojim kamernim ansamblom „Double Sens“ započinje turneju 30. juna u Kragujevcu na Arsenal festu, na kojoj će promovisati novi album “Roots” (“Koreni”). U Srbiji, publika će moći da ga čuje i u Ćupriji, Velikom Gradištu, Kraljevu, Čačku, Arilju, a centralni događaj je 3. jula na stadionu Tašmajdan u Beogradu.

Nemanja Radulović Foto: CEBEF / Belkisa Abdulović

Bonus video: Prvi koncertni klavir Kolarca vraćen u Zadužbinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar