Vizual: Kata Mijatović, Buđenje, performans, Festival Željezara, Sisak, 2017. Foto: Zoran Pavelić

Postavka "Nema buđenja" umetnice Kate Mijatović biće otvorena u petak, 12. novembra u Galeriji - legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolaković, saopštio je Muzej savremene umetnosti.

Izložba „Nema buđenja“, čiji je kustos Miroslav Karić, za polazište ima autorkina višegodišnja bavljenja fenomenima sna i sanjanja, dodaje se u saopštenju MSUB-a.

Jedan od središnjih radova u umetničinim istraživanjima jeste „Arhiv snova“, osnovan 2013. godine kao interaktivna onlajn platforma na koju je do danas uneto više od dve hiljade tekstualnih zapisa snova iz celog sveta i na različitim jezicima. Ova svojevrsna baza akumuliranja i oslobađanja nesvesnog, manifestovanog putem sna, ne donosi samo pojedinačno ispričane i prenesene introspektivne sadržaje već funkcioniše kao prostor kolektivnog iskustva o postojanju unutrašnjih kreativnih psihičkih sila koje su izvan kontrole svesnog.

Mijatović uvodi poetiku snova kao konceptualni izraz u promišljanjima dominirajućih „predimenzioniranih racionalnih konstrukcija koje svakodnevno živimo“ ali i paradoksa današnjeg vremena neretko na ivici začuđujućeg. Sopstvene, kroz arhivu ili na druge načine prikupljene snove autorka koristi kao konstruktivni materijal za niz radova koje izvodi u različitim medijima od interaktivnih i site-specific instalacija, performansa, videa do objekata i audio formi.

Kata Mijatović, rođena 1956. u Branjini, diplomirala je na Pravnom fakultetu u Osijeku 1982. godine, a početak njene umetničke aktivnosti obeležen je delovanjem u grupi „Močvara“ krajem osamdesetih godina. Studije slikarstva započinje 1991. godine na Accademia di Belle Arti di Firenze, a nastavlja na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu 1993. gde je diplomirala četiri godine kasnije.

Iza nje su brojne samostalne i grupne izložbe u Hrvatskoj i inostranstvu. Umetnica je 2013. godine predstavljala Hrvatsku na 55. Venecijanskom bijenalu s projektom „Između neba i zemlje“, a od 2007. je članica umetničke grupe PLEH.

Izložba „Nema buđenja“ trajaće do 20. januara naredne godine.

Bonus video:

Milena Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar