Muzej savremene umetnosti Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Mobilna aplikacija Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, koja pruža podatke o Muzeju, zbirkama i kolekcijama, legatima i drugim sadržajima dostupna je za sve poštovaoce umetnosti, saopštili su iz MSUB.

Podaci su u obliku teksta, audio zapisa, galerija fotografija, a aplikacija, urađena u saradnji sa istraživačkom grupom ArhiMedia pri Matematičkim institutom SANU, sadrži audio vodič pomoć kojeg se može priuštiti vođenje kroz muzejske izložbe.

Na tehničkoj realizaciji vodiča za MSUB radili su dr Radomir S. Stanković, dr Dušan Tatić, naučni saradnik Matematičkog instituta, i stručni saradnici Marko Jovanović i Jovan Stojanović.

Strukturu aplikacije osmislila je kustoskinja Aleksandra Mirčić, a tekstove su napisali autori izložbi – kustosi Mišela Blanuša, Rajka Bošković, Žaklina Ratković, Svetlana Mitić, Miroslav Karić i Una Popović.

Primenom tehnologije proširene stvarnosti (Augmented Reality) preko posebog AR – modula omogućeno je da se nakon prepoznavanja posebno pripremljenih markera dobiju podaci o delima i autorima.

Korišćenje ovog audio – vizuelnog vodiča vrlo je jednostavno, dovoljno je da zainteresovani otvore stavku AR modul u glavnom meniju i da telefon usmere ka markerima (piktogramima) koji se nalaze ispod info tabli na izložbi Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993 – 2019. ili ka fotografijama Goranke Matić na njenoj retrospektivnoj izložbi „Iskustvo u gužvi“.

Aplikacija, koja se besplatno preuzima, može se koristiti i na segmentu izložbe Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993 – 2019. u Legatu Čolaković – Kroz portret.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar