Rock El Clasico, Nele Karajlić i Stefan Milenković Foto: Nebojša Babić

U okviru predstavljanja Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai, u najvećoj dvorani Al Wasl Plazi 20. februara u 16 časova svetsku premijeru doživeće inovativni muzički projekat "Rock El Clasico" u kome zajedno nastupaju Stefan Milenković i Nele Karajlić.

Stefan Milenković, svetski poznati virtuoz na violini i Nele Karajlić, rok zvezda, udružili su svoje talente i višedecenijsko iskustvo kreirajući „Rock El Clasico“ kao zajednički projekat. Sadržaj ove umetničke bajke je svojevrsna integracija muzičkih pravaca na različitim nivoima, kojom se uklanjaju zidovi između klasične i rok muzike. Ovaj koncept donosi nova rešenja – dijalog nespojivog, a rezultat je autentično muzičko delo nastalo kao plod višegodišnjeg spajanja njihovih izuzetnih umetničkih pečata.

– U osnovi svega je spoj naših iskustava, znatiželje, svestranosti, pa i ludosti. Možda smo neobičan spoj, ali činjenica je da smo obojica netipični, svako u svom fahu. Prema Neletu i njegovom radu gajim veliko poštovanje i nekako smo odmah „kliknuli“. Ogromnu motivaciju dalo nam je saznanje da nemamo ograničenja u umetničko-kreativnom smislu. Muzički program će činiti sve ono što se nama dopada, kroz spoj naših izražaja i ličnosti na sceni – navodi Stefan Milenković, inače ambasador nacionalne platforme Srbija stvara koja je podržala kreiranje ovog projekta.

Stefan Milenković Foto: Nebojša Babić/Nova.rs

Poznati balkanski rok muzičar dr Nele Karajlić ističe da je reč o inovativnom, ali i eksperimentalnom i veoma hrabrom muzičkom ostvarenju:

– Ko god je poznavao Stefana i mene, ova avantura ga nije iznenadila. Svi moji prijatelji i kolege znaju da sam nemirnog duha i da me ne zadovoljava puko interpretiranje starih pjesama. Čitav jedan dio moje karijere, bio je rezultat velikog eksperimenta. Ne postoji ništa što se ne može spojiti, promeniti, rasklopiti na sastavne delove i sklopiti na drugačiji način. Veoma je malo takvih dela, mada mislim i da ih nema. Muzika ima mnogo kombinacija, nijansi, različitih delova, mozaika, koji su u stvari isti, a sa njima se možete igrati bez ograničenja – ističe Karajlić.

Foto:Vesna Lalić

Na koncertu publika iz celog sveta imaće priliku da čuje dobro poznate pesme dr Neleta Karajlića:

– „Gile Šampion“ u maniru Čajkovskog, sa kojim je ukomponovano „Labudovo jezero“, „Devil in the Business Class“ u kombinaciji sa Šostakovičem, Bramsove „Mađarske igre“, koje su spojene sa „Vukotom“, „Tri ratna havera“ sa Betovenovom „Petom simfonijom“ i mnoge druge.

Nakon svetske, „Rock El Classico“ će imati beogradsku premijeru na Svetski dan muzike, 21. juna na stadionu Tašmajdan.

Bonus video: Stefan Milenković: Biće to klasika klasike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar