Dragoslav Mihailović foto: Z. Lončarević

Dragoslav Mihailović je jedna od najznačajnijih figura savremene srpske književnosti. Za svoju prvu knjigu, zbirku šest pripovedaka pod naslovom "Frede, laku noć", 1967. dobio je Oktobarsku nagradu Grada Beograda. Knjiga "Petrijin venac", izdata 1975. godine, osvojila je "Andrićevu nagradu". Roman "Čizmaši" objavljen je 1983. i za njega je Mihailović dobio prestižnu Ninovu nagradu.

Godine 1969, prema motivima svog romana, napisao je dramu „Kad su cvetale tikve“, koja je objavljena i igrana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, ali i skinuta s repertoara zbog eksplicitnog pominjanja golootočkih zatočenika. Roman je u zemlji bio devet godina praktično zabranjen. Trenutno se taj komad uspešno igra u Beogradskom dramskom pozorištu sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi.

Kad su cvetale tikve Nedelja knjiga Dragoslava Mihailovića, Dragoslav Mihailović, knjige
Foto: Laguna/Promo

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti Dragoslav Mihailović izabran je 1981, a za redovnog 1989. godine.

Do 23. januara čitaoci imaju mogućnost da kućnu biblioteku obogate delima Dragoslava Mihailovića, jer će knjige „Uvođenje u posao“, „Jalova jesen“, „Preživljavanje“, „Kad su cvetale tikve“ i druge, moći da nabave po ceni sniženoj za 20 odsto prilikom kupovine tri ili više naslova.

Bonus video: Slobodan Boda Ninković o odlasku u penziju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar