Milanska skala Foto: Shutterstock

Samo što je najavio spektakularnu sezonu, sa sve samim zvezdama, i rekordne prihode generalni direktor Milanske skale je pred otkazom.

Dominik Meje, Francuz na čelnom mestu jedne od najznačajnijih umetničkih kuća na tlu Evrope, po svoj prilici, biće „žrtva“ nove uredbe italijanske Vlade. Naime, Vlade Italije na čelu s predsednicom Đorđom Meloni usvojila je polovinom meseca uredbu kojom je predviđeno da svaki generalni direktor bilo koje umetničke kuće u Italiji stupi s čelnog mesta kada napuni 70 godina. A cilj desničarske Vlade, kako su mnogi ocenili, jeste da time smanje strani upliv i uticaj na italijansku kulturu.

Đorđa Meloni Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Iako Milanska skala, po tradiciji, generalnim direktorima daje šansu da na čelu budu bar dva mandata Dominiku Mejeu to, po svoj prilici, neće biti omogućeno. Jer, prvi mandat ovog Francuza ističe na proleće 2025. A avgusta iste godine proslaviće 70. rođendan i u skladu s novom vizijom italijanske premijerke sam bi trebalo da napusti prestižnu fotelju.

Ova uredba stupiće se na snagu čim bude objavljena u tamošnjem službenom glasniku, podseća agencija AP.

Dominik Meje Foto: Alessandro Bremec/LaPre / LaPresse / Profimedia

Ova uredba izazvala je, međutim, raskol u Italiji. Pobunio se gradonačelnik Milana Đuzepe Sala, koji je i član upravnog odbora Skale, priznavši da su potezi Vlade stvorili „neprijatnu situaciju, s obzirom da je potrebno mnogo vremena da se angažuju talentovane zvezde za jednu opersku sezonu“:

– Mislim da naša Vlada treba da zna da govorimo o važnoj realnosti, o teatru kakav je Skala. Nije u redu ostavljati stvari u vazduhu, posle ovakve promene normi – kazao je Sala, koji je član opozicione Demokratske stranke, na konferenciji za novinare.

Milanska skala Foto: AP Photo/Luca Bruno

Međutim, izrazio je uverenje da će Skala, otvorena daleke 1778. godine, izdržati sve promene sa kojima se suočava.

Generalni direktor, čija „fotelja visi“, kazao je da je, uprkos svemu, miran i da nastavlja da radi kao i obično.

– Pokušavamo da obezbedimo najveće umetnike na svetu i u budućem periodu.

A sezona 2023/24, prva koju je Francuz sam osmislio, biće otvorena 7. decembra novom produkcijom Verdijevog „Don Karla“, koju diriguje muzički direktor Skale Rikardo Šali, sa zvezdama kakve su Ana Netrebko, Rene Pape, Frančesko Meli i Luka Salsi. Od 15 opera u sezoni 11 je delo italijanskih kompozitora. Takođe, najavljena je i velika evropska turneja ove umetničke kuće, tokom koje bi trebalo da nastupaju u devet gradova, među kojima su Beč, Amsterdam i Pariz.

Sezonu baleta biće otvorena 15. decembra s komadom „Coppelia“, proslavljenog koreografa Alekseja Ratmanskog, a najavljen je i specijalan program u čast pokojne primabalerine Karle Frači za 19. april naredne godine.

I dok je predstavljao ambiciozne planove, Francuz je istakao i nedavne podvige ove kuće. Naime, prošle godine inkasirali su rekordnih 43 miliona evra prihoda od sponzora. Ukupni prihodi prošle godine porasli za 25 odsto u odnosu na 2019, godinu pre pandemije, a za sve predstave sala je bila maltene do kraja ispunjena.

– Više ne važi ono da se možete jednostavno pojaviti u Skali i pronaći karte. Morate rezervisati mnogo unapred.

Milanska skala Foto: Shutterstock

Ali, italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano negirao je da Vlada ima nešto protiv stranih menadžera u tamošnjim kulturnim institucijama:

No, čudno mi je da u ovom istorijskom trenutku deset top institucija italijanske kulture vode stranci – rekao je Sanđulijano za RAI, i kao primere naveo Ufici galeriju u Firenci, Pompeju, napuljski Teatar San Karlo.

Iako je pohvalio neke od njih, opet je zaključio da su, izgleda, Italijani skloni „izvesnom ksenofilskom provincijalizmu i da po svaku cenu moraju da imenuju stranca“…

Bonus video: Đorđa Meloni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar