Anna Netrebko
Ana Netrebko Foto:EPA/MAXIM SHIPENKOV

Operska diva Ana Netrebko, koja je upravo dobila odštetu od Metropoliten opere u visini od 200.000 dolara, nastupiće u Beogradu sa suprugom, Jusifom Ejvazovim na leto.

Ruska operska pevačica Ana Netrebko sa suprugom, slavnim tenorom internacionalne karijere Jusifom Ejvazovim, nastupiće po prvi put u Srbiji i to 21. juna na otvorenom, na platou Geozavoda u Beogradu na vodi, javio je Tanjug.

A uoči vesti o premijernom nastupu u Beogradu, iz Njujorka je stigla presuda kojom se Metropoliten opera obavezuje da plati više od 200.000 dolara ruskoj operskoj divi Ani Netrebko zbog toga što je prošle godine otkazala niz nastupa soprana u ovom zdanju.

Kada se prošle godine, nakon invazije Rusije na Ukrajinu, generalni menadžer Metropoliten opere Piter Gelb distancirao od „umetnika povezanih s Putinom“ sva zakazana gostovanja operske dive Ane Netrebko u Metu bila su otkazana. A trebalo je da se gotovo 13 puta pojavi na prestižnoj njujorškoj operskoj sceni, između ostalog i u operi „Don Karlos“.

S obzirom da je Netrebko s Metropolitenom potpisala ugovor „pevaj ili plati“, to obavezuje ovu opersku kuću da je plati, iako je na kraju odlučila da je ne angažuje, odlučeno je u arbitražnom postupku, preneo je sajt „Operawire„.

Sopranu Ani Netrebko iz Metropolitan opere zamerili su što nije osudila Vladimira Putina, kojeg je 2021. podržala u predsedničkoj kandidaturi, zbog agresije. Slavna ruska pevačica je, u skladu s ugovorom, zatražila odštetu u visini od 400.000 dolara, ne samo zbog otkazanih nastupa, već i onih planiranih u doglednom periodu, poput uloga u predstavama „Toska“ ili „Magbet“.

Anna Netrebko
Ana Netrebko Foto:EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Tokom arbitražnog postupka generalni menadžer njujorške operske kuće izneo je stav da, bez obzira na ugovor, „ne bi bilo moralno isplatiti Anu zbog njene bliske povezanosti s Putinom“, dodavši:

– To jeste umetnički gubitak za Met, ali posle svega mislim da publika ne bi podnela njeno prisustvo na sceni – kazao je Gelb, ali je zanimljivo da u ovoj instituciji i dalje nastupaju neki ruski umetnici, koji su stajali iza Putina, poput Valerija Georgijeva ili Jevgenija Nikitina.

– Nema sumnje da Ana podržava Putina, ali svako ima pravo na to. To sigurno nije moralna pokvarenost, niti, samo po sebi, nedolično ponašanje koje se može kazniti – kazao je sudija u ovom postupku, naloživši da operska diva dobije kompenzaciju.

Ovakvu presudu je s odobravanjem dočekao predsednik američkog Udruženja muzičkih umetnika Sem Viler, ocenivši da će pomoći i drugim umetnicima koji traže odštetu za otkazane nastupe.

Ana Netrebko, koja nije isprva osudila agresiju, ali jeste već posle mesec i po dana od početka rata u Ukrajini, bila je jedna od najvećih zvezda Meta, a za svaku nastup dobijala je po 15.000 dolarta. I dok je ostala bez angažmana u Nujorku, osim u Beogradu, peva i po Evropi, naročito Italiji. Milanska skala saopštila je da će upravo Ana Netrebko otvoriti sezonu 2023/24, a nastupaće i u okviru proslave stogodišnjice Arene u Veroni.

Bonus video: Sidnej, opera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar