Opera Boris Godunov Foto:EPA/ANATOLY MALTSEV

Andrij Kartiš, koji vodi konzulat Ukrajine u Milanu, uputio je pismo direktoru Milanske skale i lokalnim političkim liderima u znak protesta zbog planova za postavljanje ruske opere "Boris Godunov" sledećeg meseca.

Kartiš je rekao da takve predstave ne treba koristiti za podršku „potencijalnim elementima propagande“, izvestila je Ansa, preneo je Rojters.

„Borisa Godunova“ je komponovao Modest Musorgski u 19. veku. Ruski bas i sopran, Ildar Abdrazakov i Ana Denisova dobili su glavne uloge u predstavi, koja označava novu sezonu u Skali početkom decembra. Taj događaj je okarakterisan kao jedan od najvažnijih u italijanskom kulturnom kalendaru.

Milanska skala Foto:dbimages / Alamy / Alamy / Profimedia

Kartiš je optužio Rusiju da koristi kulturu kako bi dala težinu svojim tvrdnjama o veličini i moći, nakon napada na Ukrajinu u februaru. Nekoliko udruženja koja predstavljaju Ukrajince koji žive u Italiji, takođe je protestovalo protiv izbora klasičnog dela Musorgskog u ovom trenutku. Oni su pozvali da se postavi druga opera i da se ruska dela ne izvode dok se rat ne završi.

Umetnički direktor pozorišta Dominik Mejer rekao je da, kada je predstavljao program u junu, nije planirao kulturni bojkot Rusije. Iz Skale se danas niko nije oglasio.

Izvor upućen u situaciju rekao je da je prekasno da se menjaju davno utvrđeni planovi za veće premijere, sa već postavljenom scenografijom.

Bonus video: Sidnejska opera osvetljena likom kraljice Elizabete

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar