Scena iz filma Nebesa Foto:Promo/FCS

Na 74. Filmskom festivalu u Lokarnu, koji počinje prekosutra, biće premijerno prikazana tri srpska filma - "Nebesa" Srđana Dragojevića, "Rampart" Marka Grba Sina i "Vesti" Luke Popadića, saopštio je Filmski centar Srbije (FCS).

„Novi igrani film Srđana Dragojevića „Nebesa“ ne samo što će premijerno biti prikazan u Lokarnu 5. avgusta, već će se takmičiti u Glavnom festivalskom programu“, navode u FCS. 

Pored Dragojevićevog novog ostvarenja u Glavnom takmičarskom programu (Internazionale Concorso) 74. Lokarna od 4. avgusta u trci je još 16 filmova iz celog sveta, među kojima su „Nule i jedinice“ Ejbela Ferare, „Mala Solanž“ Aksel Roper, „Duša zveri“ Lorenca Merca, „Lucifer“ Pitera Brunera…

Sva ova ostvarenja u trci su za glavnu festivalsku nagradu – „Zlatnog leoparda“ (Pardo d’oro).

Dragojević u svom prvom filmu posle sedam godina donosi priču o čudima.

Ova provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku opisuje kako autentična čuda poslata ljudima sa nebesa mogu da izazovu zabunu i, često, suprotan efekat. 

Scenario za film „Nebesa“ je zasnovan je na prozi Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Radnja  prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.  

U vantakmičarsku selekciju Lokarna uvršten je i dokumentarni film „Rampart“ Marka Grbe Singa, koji će premijerno biti prikazan 9. avgusta. U dokumentarcu autoru, dok provodi vreme u napuštenom stanu svog detinjstva u Beogradu naviru sećanja, kako idilična tako i traumatična. 

Scena iz filma Rampart Foto:Promo/FCS

U programu „Leopardi budućnosti“ 12. avgusta biće prikazan švajcarsko-srpski kratki igrani film „Vesti“ (Real News) Luke Popadića, koji prati mladog američkog TV reportera koji 1999. godine dolazi u Beograd sa jakim profesionalnim ubeđenjima i verom u slobodu…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar