Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/JADRANKA ILIC/Antonio Ahel/ATAImages/Dragan Mujan, Vesna Lalić/Nova.rs/Printscreen/YouTube/Koreni TV/Ivan Dinić/Nova S

Lazar Ristovski, Miloš Avramović, Siniša Cvetić i Tanja Brzaković dobili su sredstva za realizaciju dugometražnih domaćih filmova, dok su među odbijenim na konkursu Filmskog centra Srbije, imena poput Srđana Dragojevića ili Radivoja Andrića i Mirjane Karanović.

Odluku komisije Filmskog centra Srbije da se od 23 projekta, koliko je bilo prijavljeno na konkurs za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, podrže četiri ostvarenja, aminovalo je Ministarstvo kulture.

U pitanju su naslovi „Kuća“ rediteljke Tanje Brzaković, „Južni vetar 3“ Miloša Avramovića, „Ribar i balerina“ Lazara Ristovskog i „Ja li grmi, ja l’ se zemlja trese?“ Siniše Cvetića.

Ovaj naslov, iza kojeg stoji Košutnjak Film, dobio je ubedljivo najviše sredstava – 50 miliona dinara. U obrazloženju komisije FCS-a koju su činili Marko Jocić, Dušan Jovović, Marko Krstić, Kosta Peševski i Nenad Pavlović, pojašnjava se da se radnja filma odvija krajem 16. veka, u Srbiji porobljenoj pod Osmanlijskim carstvom.

U prvom planu su hajduci koji se suprotstavljaju opresiji turske vlasti na Balkanu. Glavni junak je devojka koja se prerušava u hajduka, želeći da osveti svoju porodicu. Odlično skrojen scenario apsolutno zaslužuje podršku komisije, baveći se temom koja dugo nije obrađivana u skorijoj istoriji domaće kinematografije…“

Jednak iznos sredstava – 42,5 miliona dinara dodeljeno je projektima Ristovskog (producent Zillion) i Avramovića (Režim). Film Lazara Ristovskog, koji donosi neobičnu ljubavnu priču između ribara Milete i ruske balerine Ljudmile usred bombardovanja SRJ 1999. koja se rađa kada se ruski brod nasukao na periferiji Beograda i traje nekoliko noći dok nad gradom proleću tomahavk rakete a vojska vreba nevidljivi avion F117 da ga obori „kupila“ je komisiju FCS-a jer je posredi „spoj igranog filma i animacije, komedije i tragedije, što je uvek bio uspešan recept za filmski hit“, a i s obzirom na prethodne uspehe filmova u režiju Lazara Ristovskog i od ovog projekta se može očekivati isto.

Kad je u pitanju treći nastavak poznate franšize „Južni vetar“, koja je postala nacionalni i regionalni produkcijski brend i bioskopski blokbaster, „donosi kvalitativno pomeranje autorskog postupka – i rediteljski, i ritmički, i vizuelno“, stav je komisije, u odnosu na drugi deo trilogije „Ubrzanje“… Avramovićeva rediteljska ekplikacija je uklopljena u produkcijske i scenarističke zamisli franšize, navodi se u obrazloženju ali i sugeriše da se finalna verzija scenarija što više približi samosvojnosti trećeg nastavka kako bi se mogao gledati i nezavisno od prethodnih.

Sa 30 miliona dinara podržan je projekat „Kuća“ rediteljke Tanje Brzaković (producent Talas Film) jer donosi priču o tri generacije koja je „vešto izvedena kroz izazove starog i novog vremena, odnosa između lika Jovana, njegove ćerke Ane i unuka Nikole“. Porodična drama koja jasno komunicira sa gledaocima koji žive u današnjem modernom svetu i sa svim iskušenjima koje donosi. Scenario se bavi temom porodice njihovim odnosom u domu i van njega, suptilno nas vodi kroz teme prošlosti i sadašnjosti ali ne osuđuje i nameće zaključak…

Odbijeno je čak 19 projekata, a među njima dva Danila Bećkovića po scenariju Dimitrija Vojnova „Književno veče“ i „2030“ (prvi jer bi scenario trebalo unaprediti, a drugi zbog nejasne estetike i postprodukcije, piše između ostalog u obrazloženju komisije), potom „Kengur se vraća kući“, reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića (scenario nije u skladu s eksplikacijom), „Osmi mart“ reditelja i scenariste Srđana Dragojevića (scenario po pripoveci Rumene Bužarovske deluje nezavršeno i zbrzano), „Narodna drama“ rediteljke Mirjane Karanović i scenariste Bojana Vuletića (glavni problem teksta razrešenje kraja), „Poslednji pirati“ reditelja Radivoja Andrića i scenariste Srđana Anđelića (iznenađuje potreba da se u strukturu filma čija je tema piraterija uključi forma mjuzikla)…

Dimitrije Vojnov, Foto: Vesna Lalić

Na konkursu FCS-a za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova od 14 projekata komisija u sastavu Miloš Škundrić (predsednik), Čarna Radoičić, Nenad Pirnat, Nikola Lorencin i Feti Dautović odlučila je da podrži pet i to: „A šta sad, a šta tad?“ reditelja Borisa Mitića, „Jagode i pepeo“ Gabrijele Nikolić, „Za milion godina“ Gregora Zupanca, „Na početku beše kamera“ Bojana Vuka Kosovčevića i „Fabrika ne sme da stane“ Marka Nikolića.

Od šest projekata koji su se prijavili na konkurs za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova za decu i omladinu komisija (Milica Tomović, Vladislava Vojnović, Miroslav Mogorović, Stefan Arsenijević i Darko Lungulov) dodeli su sredstva ostvarenjima „Giga pravi more“ po scenariju Strahinje Savića i Filipa Vujoševića i režiji Strahinje Savića, i „Do kraja dana“ po scenariju Jelene Maksimović i Ivana Salatića, i režiji Jelene Maksimović.

Kad je u pitanju konkurs za Sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija. Biljana Prvanović, Vuk Ršumović, Kristina Đuković, Čedomir Kolar i Natalija Avramović rešili su da podrže devet projekata, i to: „Nešto jače od mene: Priča o Draženu Petroviću“ (Hrvatska) u režiji Danila Šerbedžije, „Plavooki dečak“ (Grčka) Tanasisa Neofotistosa, „Sve što s tobom nije u redu“ (Slovenija) Urše Menart, „Prije ljeta“ (Hrvatska) Danisa Tanovića, „Drugi krug“ (Hrvatska) Josipa Lukića, „Čovek protiv jata“ (Severna Makedonija) Tamare Kotevske, „Pank pod kuminističkim režimom“ (Slovenija) Andreja Košaka, „Porodični portret“ (Hrvatska) Lee Vidaković, i „Buleta“ (Hrvatska) Ivane Marinić Kragić.

Danis Tanović Foto: EPA/JAVIER ETXEZARRETA

Od 18 projekta na konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih kratkometražnih igranih filmova podržana su tri – „Stanica“ Danila Lučića, „Možda posle“ Damjana Radovanovića i „Generacija“ Đorđa Vojvodića.

U kategoriji kratkometražnih dokumentaraca Ministarstvo kulture aminovalo je da finansijski bude podržano četiri filma – „Maksa“ Gorana Musića, „Svačiji bazen“ Milice Drakulić Obrenov, „Rupa“ Danila Stanimirovića, „Uzlet“ Miljana Gogića.

U okviru konkursa za Finansiranje unapređenja i razvoja filmskih scenarija podržano je osam od 46 projekata. U pitanju su „Tiresijin sin“ Mladena Đorđevića, „Nećemo o tome“ Ognjena Isailovića, „Sletanje“ Vladimira Petrovića, „SKC“ Marije Vukić, „Do poslednjeg dana“ Bogdana Zlatića, „Silvija“ Ane Rodić, „Nevidljivi“ Bojana Tasića i „Psi i ostali“ Teodore Marković.

Na konkursu za Sufinansiranje razvoja projekata domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova sredstva su dodeljena za sledeče naslove: „Produženi vikend“ Katarine Koljević, „Chororo“ Dušana Lazarevića, „Bljesak“ Natalije Avramović, „Društvene nepogode“ Deana Radovanovića, „Konji pevaju“ Luke Papića, a u kategoriji Sufinansiranje razvoja projekata domaćeg dugometražnog animiranog filma podržani su projekti: „Kada se Volga ulivala u Savu“ Nebojše Miljkovića, „Branin čudesni forum“ Vere Vlajić i „Kći žene punog meseca“ Sanje Savić Milosavljević.

Za stimulaciju distribucije domaćih filmova sredstva su dodeljena kućama: Art Vista (2.239.568 dinara), Taramount Film (819.644), MCF Megacom Film (505.389) i Fame Solutions (215.399), a za stimulaciju gledanosti domaćih filmova Le Film Doo Leskovac (Bilo jednom u Srbiji – 199.917,83 dinara), This & That Production (Nečista krv: Greh predaka – 329.998,99), Režim Doo Beograd (Južni vetar 2 – 1.689.504,82), Cobra Film Doo (Toma – 2.858.848,67), Ognjen Janković; Uglješa Jokić (Zlatni dečko – 728.457,20) i Sense Production (Leto kada sam naučila da de letim – 808.272,49).

U okviru konkursa za Stimulaciju učešća domaćih filmova na inostranim festivalima sredstava su dobili: „Bez“ (952.941 dinara), „Nebesa“ (317.647 dinara), „Mir“ (635.294), „Rampart“ (158.824), „Strahinja Banović“ (1.230.882), „Heroji radničke klase“ (476.471), „Linije“ (476.471), „Koreni“ (79.412) i „Prilagođeni“ (397.059).

Sa po 600.000 dinara podržani su filmovi: „Ala je lep ovaj svet“, „Sveta Petka – Krst u pustinji“, „Vera“, „Komedija na tri sprata“, „Trag divljači“ i „Da li ste videli ovu ženu?“ u okviru konkursa za Sufinansiranje distribucije domaćeg dugometražnog igranog filma u Srbiji.

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare