Predrag Gaga Antonijević, Printscreen/Pink
Predrag Gaga Antonijević, Printscreen/Pink

Predrag Gaga Antonijević nije zvanični gost festivala jer njegov film "Dara iz Jasenovca" nije prijavljen, rekao je juče direktor Filmskih susreta Srđan Savić odgovarajući na pitanje portala Nova.rs da prokomentariše incident koji se desio u hotelu “Ambasador” kada je Antonijevića napao Dragan Bjelogrlić. Tu su izjavu preneli i drugi mediji, usledilo je uveče i redovno gostovanje predsednika Aleksandra Vučića na TV Happy gde je kritikovao Savića. Danas je Programski savet Filmskih susreta izdao saopštenje u kojem se konstatuje da je Antonijević bio “gost na zvaničnom prijemu i svečanoj večeri”.

Filmski susreti, Niš, tekst
Savieva izjava na portalu RTS. Foto: Printscreen/rts.rs

“Žalimo što je izjava direktora festivala o Predragu Gagi Antonijeviću, kao gostu festivala izvučena iz konteksta i previše slobodno interpretirana, jer je poznato da su na našem festivalu, svi glumci, reditelji i producenti, više nego dragi gosti. Gospodin Antonijević bio je gost na zvaničnom prijemu i svečanoj večeri na otvaranju festivala i uvažen je kao ugledan filmski umetnik sa respektabilnom biografijom i rediteljskim opusom”, kaže se, između ostalog, u saopštenju Programskog saveta 56. Filmskih susreta u Nišu.

Filmski susreti, Niš, tekst
Savićeva izjava na portalu RTS.Foto: Printscreen/rts.rs

Posle incidenta u hotelu „Ambasador“ kada je glumac Dragan Bjelogrlić priveden zato što je više puta udario u glavu reditelja Predraga Gagu Antonijevića, na jučerašnju konferenciju za medije povodom filma „Nečista krv – greh predaka“, Srđan Savić, direktor Filmskih susreta i prvi čovek Kulturnog centra u Nišu, stigao je direktno sa vanredne sednice Programskog saveta festivala. Na pitanje Nova. rs da li je Antonijević gost festivala, Savić je odgovorio:

Problemi zbog izjave.: Srđan Savić. Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predrag Gaga Antonijević nije zvanični gost festivala jer njegov film „Dara iz Jasenovca“ nije prijavljen. Međutim, reč je o uglednom filmskom radniku koji se našao u našem gradu da proprati festival i da se vidi sa drugim filmskim radnicima i saradnicima.

U današnjem saopštenju Saveta Filmskih susreta u Nišu, između ostalog, navodi se:

„Veoma nam je žao što su se kvalitetan program Festivala i ogromno interesovanje publike, kao i veoma bogat program pratećih manifestacija, u jednom trenutku sasvim neopravdano našli u senci nemilog i nedopustivog incidenta koji se desio u lobiju hotela ‘Ambasador’, u ranim jutarnjim časovima 23. avgusta 2021. Želimo da najoštrije osudimo svaki vid verbalnog i fizičkog nasilja na festivalu, ili mimo njega, jer su dijalog i normalan razgovor jedini način za rešavanje privatnih i profesionalnih sporova. Pozivamo organe reda da što energičnije reaguju, postupe u skladu sa zakonima i propisima i na taj način jasno pokažu da bilo kakvi nasilni postupci neće biti, ni na koji način tolerisani.

Ovom prilikom pozivamo sve ljubitelje filma da nastave da prate naš Festival jer i u narednim danima slede kvalitetni filmovi sa izvanrednim glumačkih ostvarenjima u jedinstvenom ambijentu Letnje pozornice na Tvrđavi.“

Saopštenje Saveta Filmskih susreta u Nišu stiglo je dan nakon što je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić gostujući u emisiji “Ćirilica” na TV Hepi kritikovao i predstavnika festivala u Nišu koji je rekao da Antonijević nije bio pozvan na festival i pitao „ko je Borka zvao u Kruševac“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare