Predstava Zlostavljanje Foto: Madlenianum/Promo

Povodom 60 godina od dodele Nobelove nagrade našem književniku Ivi Andriću za roman "Na Drini ćuprija" na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum 17. decembra od 20 časova će se izvesti monodrama "Zlostavljanje", po njegovoj čuvenoj pripovetki, a u dramskom tumačenju Milice Janković.

Ova predstava premijerno je izvedena letos u pozorištu „Teatrijum„, a imala je svoje gostovanje i u Zagrebu.

Šta se dešava kada zažmurimo na psihičko zlostavljanje i tako sami sebe zavaramo? Gde to vodi i kakve su posledice? Da li na ovim prostorima čovek i dalje ne može da brani svoje pravo nego mora pored toga što je žrtva da preuzme na sebe i izgled krivca?

Foto: Madlenianum/Promo

Predstava „Zlostavljanje“ je dramsko tumačenje istoimene Andrićeve pripovetke. Radnja se dešava u periodu između dva svetska rata. Glavni lik u priči, Anica se suočava sa psihičkim zlostavljanjem u braku. U borbi sa samom sobom, ali i sa normama društva koje osuđuje njenu odluku da napusti muža, Anica ostaje dosledna sebi bez obzira na posledice.

„Ovo je predstava koja na jedan minimalistički, sveden pristup u skladu sa samom pričom dočarava Andrićevu perspektivu psihičkog zlostavljanja ali i položaja žene toga vremena. Ono što aktuelizuje predstavu jeste što istraživanja pokazuju da veliki broj žena i dalje trpi psihičko i verbalno nasilje u braku tako da je ova monodrama zapravo način da žene prepoznaju psihičko zlostavljanje i da same sebe osnaže na to da imaju pravo na kako Andrić kaže, ličnu sreću“, poručuju iz Madlenianuma.

Predstava Zlostavljanje Foto: Madlenianum/Promo

Milica Janković je rođena u Beogradu 1989. godine. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2012. godine. Igrala je u više pozorišnih predstava: „Don Žuan“ pozorište Teatrijum, „Prisutnost“ Madlenianum, „Lepotica i zver“ Pan Teatra, „Nevidljivi grad“ Dah Teatra, „Kad su cvetale tikve“ Beogradskog dramskog pozorišta, a igrala je u više TV serija kao što su „Vreme zla“, „Urgentni centar“…

Bonus video: Katarina Kaja Žutić: Predstava je vreme i svet za sebe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar