Predstava "Krvave svadbe" Foto:Promo/Grad teatar Budva

Predstava "Krvave svadbe" po tekstu Federika Garsije Lorke i u režiji Igora Vuka Torbice izvedena je preksinoć pred prepunim gledalištem u okviru Dramskog programa 36. po redu festivala Grad teatar.

I u Budvi za predstavu se, kako su saopštili organizatori festivala Grad teatar, tražila karta više.

Predstava „Krvave svadbe“ Foto:Promo/Grad teatar Budva

Nakon izvedbe „Krvavih svadbi“ na sceni između crkava, glumica Milica Grujičić je kazala da je predstava sa svakim igranjem sve bolja:

– Taj adrenalin zaista postoji sve vreme. Mislim i da je reč o velikoj ljubavi među svima nama koja se održava. Nešto postoji u samoj postavci i našem odnosu prema tekstu i reditelju, ljubav prema pozorištu, sve se povezalo. Publika uvek fantastično reaguje, a posebno budvanska.

Glumac Pavle Popović istakao je da ceo ansambl voli ovu predstavu:

– Gde god je igramo imamo fenomenalan fidbek i to je praznik svima nama koji u njoj glumimo. I ovde se tražila karta više, što dovoljno govori o tome kakva je predstava – naveo je Popović, dok je njegova koleginica Branka Otašević naglasila da je uvek igraju sa posebnim emocijama:

– Kažu da glumci ne treba da mešaju privatno sa profesionalnim, ali ovo nije naše privatno već zajedničko. Četiri godine su prošle od premijere, a dve od kako Igora nema. Dok smo pravili predstavu, sve vreme nam je govorio da je ovo predstava za ljude koje drugi nisu razumeli, ima segment iz predstave koji upućuje na sve te nimfe koje su otišle i napustile ovu zemlju zauvek tako da mi nemamo bolje gledište na nekog drugog ili bližeg od njega. Naročito u ovom trenutku, na ovoj sceni i u ovom gradu. Mi smo ljudi koji stvaramo dušom i mi smo ti koji ne damo da ova predstava umre, posebno zahvaljujući Gradu teatru. Uvek nam je posebno igranje. Koju god predstavu da igram, ja se setim Igora…

Predstava „Krvave svadbe“ Foto:Promo/Grad teatar Budva

U predstavi igraju i Varja Đukić, Ivana Mrvaljević, Vukašin Ranđelović, Miroslav Fabri, Draginja Voganjac, Maja Stojanović, Dušan Vukašinović, Filip Đuretić i Nenad Pećinar.

Uprkos preranom odlasku reditelja Igora Vuka Torbice, koji je preminuo 16. juna 2020, predstava nastavlja svoj pozorišni život. 

Ovaj komad, rađen u koprodukciji JU „Grad teatar“ iz Budve i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, još je na MIT festivalu u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ na Cetinju proglašen za najbolju predstavu. Izveden je i pred slovenačkom publikom, na 26. Primorskom poletnom festivalu u Kopru, kao i na „Barskom ljetopisu“ i „Purgatorijama“, ali i na Bijenalu crnogorskog teatra u Podgorici, na kojem je Torbici pripala nagrada za najbolju režiju, Varji Đukić za najbolju žensku ulogu, a Vladimiru Pejkoviću za najbolju muziku.

Nedavno je autorski tim predstave dobio i Nagradu Bijenala scenskog dizajna 2022. za scenski dizajn istoimene predstave u celini koja će im biti uručena 5. septembra u okviru programa „Kaledioskop“ evropske prestonice kulture Novi Sad. 

Bonus video: Lekcije Igora Vuka Torbice

    

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar