Foto: CEBEF / FEST promo

Međunarodni filmski festival Fest, 52. po redu biće otvoren sutra uveče u Mts dvorani. Premijerom rediteljskog debija glumca Radivoja Bukvića i to kratkometražnim ostvarenjem "Još jedan dan", ali i projekcijom za Oskara nominovanog filma "Bartonova akademija" Aleksandra Pejna, kao i uručenjem nagrade "Beogradski pobednik" za doprinos filmskoj umetnosti doajenu domaće kinematografije Želimiru Žilniku otvara se zavesa našeg najznačajanijeg festivala koji će trajati do 3. marta.

Pred beogradskom publikom biće čak 108 filmova, od čega je 48 naslova iz samostalne nabavke i šest domaćih ostvarenja, najavila je danas na susretu s medijima u Mts dvorani producentkinja festivala Vanja Vuksanović. Program 52. Festa odvijaće se, kako je precizirala, u šest dvorana, odnosno osam bioskopskih sala. Glavno festivalsko mesto biće Mts dvorana, s tim što su filmovi na programu i u Domu omladine Beograda, Dvorani kulturnog centra, Jugoslovenskoj kinoteci, Sinepleksima u Ušću i Galeriji.

Miloš Đukelić, Vanja Vuksanović, Jugoslav Pantelić KZS FEST najava Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

A najavljeno je da će se Fest, simbolično, vratiti i u svoj „stari dom“ – Sava centar. Iako se Velika dvorana ovog zdanja još uvek renovira, deo programa Festa odvijaće se od 1. do 3. marta u adaptiranoj Sali 1 u renoviranom Sava centru, uz dve projekcije dnevno. Ovaj simbolični povratak umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić prokomentarisao je rečima:

– Dogodine u Sava centru!

Upravo je Pantelić približio svoj ovogodišnji izbor, ali najpre se osvrnuo na slogan 52. manifestacije – „Idi i gledaj“:

– Ovaj slogan je nametnuo život, naša zbilja, sve ono što gledamo da se dešava na planeti Zemlji. Imamo tu i taj dvosmisao istoimenog filma Elema Klimova iz polovine osamdesetih. Filmovi koji su pozicionirani u različitim programskim celinama govore o temama koje kao da opisuje slogan „Idi i gledaj“. Rekao bih da je ovo sasvim tačan slogan jednog velikog festivala.

Pantelić se osvrnuo i na filmove koji čine Glavni takmičarski program festivala:

Jugoslav Pantelić KZS FEST najava Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

– Ne bih rekao da postoji dominantna tema u filmovima iz takmičarskog programa, već da svaki pruža neki svoj odgovor na stanje u kojem živimo. Imamo čak 17 filmova iz različitih kinematografija i gotovo da nema kutka na planeti koji nije prisutan u takmičarskom programu. Mislim da će žiri imati težak, ali i lep posao – istakao je umetnički selektor festivala, a pomenuo je i programsku celinu koja nosi naziv Fest fokus, a donosi filmove koji govore o nasilju nad decom i mladima.

– To je tema koji nisam hteo da izbegavam. Mislim da gledanje filmova s ovakvom tematikom može preventivno i edukativno da utiče na gledaoce. A nova programska celina Snoliki film bila je moja želja otkako sam došao na ovu dužnost i konačno se ostvarila. Ime je inspirisano knjigom, koju je potpisao Marko Babac. Nadam se da će ova celina privući grupu pasioniranih ljubitelja filma na koje Fest računa. Ova ostvarenja nemaju komercijalni aspekt, no zadatak jednog festivala jeste da bude posvecen i onima koji od filma traže više.

U Beogradu će tokom Festa boraviti oko 135 filmskih radnika, a 59 gostiju dolazi iz regiona i inostranstva. Jedan od njih jeste i oskarovac Asgar Farhadi, kojem će 29. februara biti uručen „Beogradski pobednik“ za doprinos filmu. A, nije bilo nimalo lako, priznao je Pantelić, dogovoriti dolazak čuvenog iranskog sineaste u Beograd.

– Farhadi dolazi iz Los Anđelesa posle jednog „razgovora s predumišljajem“. I dok neće biti njegove retrospektive u okviru programa Fest klasik prikazaćemo 1. marta u Kinoteci njegov, ne tako publici dostupan film, „Sve o Eli“. U okviru istog programa odajemo počast drugom dobitniku „Pobednika“ Želimiru Žilniku projekcijom filma „Marble Ass“.

Umetnički direktor Festa najavio je dolazak Karima Ajnuza u Beograd, koji je pre nekoliko godina trijumfovao u Glavnom takmičarskom programu s ostvarenjem „Nevidljivi život“.

– Tada je dobio „Beogradskog pobednika“ za najbolji film, međutim povredio je nogu i nije mogao da dođe u Beograd a sad konačno dolazi i to s novim filmom „Kraljičina igra“ u kojem igra Džud Lo. Dolazi i reditelj Jurij Bikov, koji predstavlja ostvarenje „Gospodar“ za koji bih rekao da je jedan od najboljih učinaka ruskog sineaste.

Miloš Đukelić KZS FEST najava Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Član odbora Festa, ujedno i reditelj koji je prošle godine pokrenuo program Fest pro Miloš Đukelić najpre je na susretu s medijima izrazio svoje zadovoljstvo programom festivala:

– Mislim da Fest nije skoro imao ovoliko dobrih filmova. Ali, Fest nisu samo filmovi, već i razgovori o svemu onome što se dešava oko filma, kude ide kinematografija, gde smo, a tome služi Fest pro – da filmski profesionalci razmene mišljenja.

Producentkinja Festa Vanja Vuksanović pomenula je i sve probleme s kojima su se suočavali dok su pripremali ovogodišnje izdanje festivala. Priznala je Vuksanovićeva da je budžet jedne ovakve manifestacije vrlo kompleksan, a takođe je razvejala zabrinutost koja se „širila na društvenim mrežama“ da je Festu „odzvonilo“.

Miloš Đukelić, Vanja Vuksanović, Jugoslav Pantelić, Ivan Aranđelović KZS FEST najava Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

– Niko, takođe, nije preuzeo Fest. Dakle, ništa se nije desilo. Centar beogradskih festivala već deset godina organizuje i producira Fest i tako će i ostati. Ali, priprema ovog festivala bila je jako izazovna, i kasnilo je objavljivanje programa kao i početak prodaje karata, s obzirom da je Fest gradska manifestacija, a imamo na snazi trenutno Privremeni organ grada.

Bonus video: Festival u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar