Asghar Farhadi Foto: CEBEF / FEST promo

Nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti na 52. Festu, koji će biti održan od 23. februara do 3. marta, biće uručena slavnom iranskom reditelju Asgaru Farhadiju, saopštili su organizatori ovog festivala.

Filmskom reditelju i scenaristi Farhadiju, dvostrukom oskarovcu, Beogradski pobednik biće uručen 29. februara.

Asgar Farhadi smatra se jednim od najistaknutijih filmskih stvaralaca iranske i svetske kinematografije u 21. veku, podsećaju organizatori Festa.

Farhadi, koji je rođen 1972. godine, zainteresovao se za kinematografiju u tinejdžerskim godinama, a obrazovanje u filmskom stvaralaštvu započeo je pridruživanjem Omladinskom filmskom društvu u Esfahanu 1986, gde je snimao kratke osmomilimetarske i šesnaestomilimetarske filmove.

Diplomirao je dramsku umetnost na Univerzitetu u Teheranu 1998. godine i magistrirao pozorišnu režiju nekoliko godina kasnije. Završnu tezu posvetio je Haroldu Pinteru i u njoj se bavi značajem tišine i pauza u stvaralaštvu ovog dramskog pisca.

Gotovo svi Farhadijevi filmovi osvajali su nagrade na svetskim festivalima, a po sudu kritičara scenariji iranskog sineaste su duboke sociološke, psihološke i filozofske studije problema univerzalnih u društvu. Debitovao je kao reditelj filmom „Ples u prašini“ (Raghs dar Ghobar), koji je nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi. Oskare za najbolji strani film dobio je za ostvarenja „Razvod“ i „Trgovački putnik“, a u Kanu je nagrađen za „Heroja“, koji je prikazan i na 50. Festu.

Dobitnik je i Zlatnog medveda na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, kao i Zlatnog globusa i nagrade Cezar.

Farhadi je u odabranom društvu reditelja koji su više puta osvajali Oskara za najbolji strani film. Tu su još i Vitorio de Sika i Federiko Felini (četiri puta), Ingmar Bergman (tri) i Rene Kleman i Akira Kurosava (po dva puta).

Podsetimo, organizatori Festa najavili su i da će Beogradskim pobednikom biti ovenčan i Želimir Žilnik.

Bonus video: Venecijanski festival

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar