Detalj sa izložbe Eme Bregović Foto: Bojana Janjić

Izložba "Don’t Worry" Eme Bregović, na kojoj vizuelna umetnica predstavlja radove nastale u poslednjih nekoliko godina, otvorena je juče u Bioskopu Balkan i trajaće do 4. jula.

Monumentalni radovi, složena produkcija, sjajni aluminijum, mesing Eme Bregović predstavljeni na postavci „Don’t Worry” (Ne brini) u funkciji su „utiska grandiozne apsurdnosti, dok je estetika sačuvana“, reči su kustoskinje izložbe Ksenije Samardžije. 

Bregovićeva, po mišljenju kustoskinje, stoji uz rame sa prethodnim generacijama skulptora, žena, koje su predstavljale savremenu jugoslovensku umetničku scenu.

Nakon otvaranja izložbe, u organizaciji Fondacija Saša Marčeta, sama umetnica je podsetila da je Bioskop Balkan u istoriji menjao identitet: 

Ema Bregović u Bioskopu Balkan Foto: Bojana Janjić

– Bio je i opera i pozorište, i bioskop i kafana. Mislim da se sve stvari na takav način menjaju i evoluiraju, pa i skulpture. Moja umetnost pokušava da bude što pristupačnija i zato se i bavim arhetipovima – stvarima koje svi mogu da prepoznaju. Od koljevke, do babuški, ruskog jajeta, gnjezda. Arhetipovi grade kulture, grade identitete, i od momenta kada ih mi dekonstruišemo tu se stvara magija. Identiteti se non-stop mjenjaju i mješaju, i to je ljepota umjetnosti i čovječanstva – reči su umetnice Eme Bregović, koja je rođena u Parizu 1994. godine. 

Magistrirala je na Školi lepih umetnosti u Nantu 2018. godine, živi i radi u Beogradu i Parizu, a inspiraciju crpi iz univerzuma nerazrešenih konflikata, fluktuirajućih identiteta i kontroverznih značenja. Umetnica tako provocira publiku, pozivajući je da istraži antagonizam između materijala koje koristi, objekata koje predstavlja i značenja koja im pridaje.   

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar