Nataša Ninković na otvaranju festivala u Trebinju Foto:Jovan Vidaković

Prvi put sam bila ljubomorna na njega jer sam nekako mislila da ta nagrada pripada meni, rekla je glumica Nataša Ninković primajući nagradu Zlatni platan na 9. Festivalu mediteranskog i evropskog filma u Trebinju.

Spektakularnim otvaranjem na oduševljenje brojne publike i dodelom „Zlatnog platana“ glumici Nataši Ninković, u Trebinju je počeo 9. Festival mediteranskog i evropskog filma. Umetnički, filmski, muzički i svetlosni spektakl „Pod svetlom mesečeve reke“, praćen vatrometom i lađama sa gledaocima na Trebišnjici, još jednom je potvrdio da je Trebinje grad kulture i da je ovaj festival najbolji ambasador ovog mesta širom regiona, pa i Evrope, javlja TrebinjeLive.

U neobičnom ambijentu, ispod zidina Starog grada, navodi se u tekstu, na terasi pivnice „Humsko“ na obali reke Trebišnjice, ovogodišnjoj laureatkinji „Zlatnog platana“ Trebinjki Nataši Ninković aplaudiralo je stotine posetilaca. Ona se sa posebnim emocijama obratila publici, ne krijući da joj je ovo najdraža nagrada u bogatoj glumačkoj karijeri.

„Sve dok ne dobijete potvrdu od svog grada da vredite, džaba vam je. Ja sam večeras tu potvrdu dobila“, kazala je Ninković primajući priznanje iz ruku gradonačelnika Mirka Ćurića.

Trebinje filmski festival Foto:Jovan Vidaković

Ninkovićeva je podsetila da je upravo u Trebinju dobila i prvu nagradu u životu – „Zlatnu masku“ na Festivalu dramskih amatera Jugoslavije, 80-ih godina prošlog veka.

I nagradu trebinjskog film festivala, naglasila je, poželela je kada je videla kod svog velikog prijatelja – rođenog Trebinjca, kojem nije priznavala da je pravi Trebinjac – pokojnog glumca Nebojše Glogovca, na centralnom mestu u njegovoj vitrini koja je bila prepuna filmskih i pozorišnih nagrada.

„Meni nije bilo pravo. Prvi put sam bila ljubomorna na njega jer sam nekako mislila da ta nagrada pripada meni. I evo – dočekala sam je“, istakla je glumica, ispraćena aplauzima svojih sugrađana.

Kako se navodi u izveštaju portala TrebinjeLive, gradonačelnik Mirko Ćurić nije krio oduševljenje celom organizacijom svečanog otvaranja festivala filma, poručujući da za organizovanje jednog ovakvog događaja treba dosta truda, vremena i energije, ali i vizije i kreativnosti da se sve zamišljeno pretvori u delo.

Umetnički direktor i selektor festivala Peđa Milojević najzaslužniji je što je Trebinje u proteklih devet godina prepoznatljivo na kulturnoj sceni regiona.

Foto:trebinjelive.info

„Želim da čestitam i da se zahvalim svima. Ovo je bila posebna noć, noć za pamćenje. Hvala divnoj trebinjskoj publici“, rekao je Milojević i dodao da je festival otvorio film „Četiri priče“ autora Dragana Rajića iz Trebinja, što je dalo još jednu dimenziju ovom velikom događaju.

U muzičkom delu programa nastupila je Nada Pavlović sa bendom.

Trebinje filmski festival Foto:Jovan Vidaković

U subotu, 7. avgusta, „Zlatni platan“ će biti dodijeljen drugom laureatu ove nagrade – Svetozaru Cvetkoviću, na svečanosti u Kulturnom centru.

Festival mediteranskog i evropskog filma traje do 8. avgusta, a filmovi se prikazuju na letnoj sceni Doma mladih, u Kulturnom centru, na terasi hotela „Leotar“ i u dvorištu Muzeja Hercegovine.