Prva proba predstave "Vlast" u Narodnom pozorištu. Foto: Promo/Narodno pozorište/Željko Jovanović

Komedija "Vlast" Branislava Nušića novi je komad u adaptaciji i režiji Milana Neškovića za koji su juče počele probe u Narodnom pozorištu, saopšteno je iz ovog teatra.

Nešković, koji je prošle nedelje ovenčan Sterijinom nagradom za režiju komada „Kus petlić“ Narodnog pozorišta Subotica, juče je sa ansamblom održao prvu čitaću probu čuvene Nušićeve komedije čija se premijera očekuje krajem oktobra na Sceni „Raša Plaović“.

Glumački ansambl predstave, čiju dramaturgiju potpisuje Tijana Grumić, čine: Aleksandar Srećković (Arsa), Branko Vidaković (Svetozar), Nikola Rakočević (Miloje), Dimitrije Dinić (Pavle), Vanja Ejdus (Mara) i Zorana Bećić Đorđević (Rina).

Osim adaptacije i režije Milan Nešković će napraviti i izbor muzike, kostimograf je Marina Medenica Vukasović, scenografiju radi Andreja Rondović, a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

Ovo je četvrti put da se na sceni Narodnog pozorišta postavlja Nušićeva komedija, koju je počeo da piše 1937. godine, ali je nikada nije završio…

– „Vlast“ je još jedna u nizu Nušićevih komedija kroz koju se bavio temama koje su ga, čini se, neprestano opsedale, poput bahatosti, pohlepe i moralne iščašenosti jednog društva. Ipak, od svih drama koje je napisao, baš ova je ostala nedovršena. U tome smo videli priliku da ovaj nedovršen predložak nadogradimo motivima i situacijama zajedničkim za mnoge Nušićeve tekstove, a koji se na razne načine bave temom vlasti i svime što ona sa sobom donosi, sa željom da preispitamo koliko se, i da li uopšte, godinama kasnije bilo šta promenilo – reči su Neškovića.

Komad „Vlast“ biće četvrta režija Milana Neškovića u Narodnom pozorištu.

Prethodno je u nacionalnom teatru režirao komade „Kod Večite slavine“, „Bela kafa“ i „Nečista krv“.

Prvoj probi „Vlasti“ prisustvovale su upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić Kominac i direktorka Drame Molina Udovički Fotez.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar