Goran Marković, knjiga Doktor D. korice, naslovna
Foto: Laguna/Promo/Ivan Dinić/Nova S

Napisana u maniru "Beogradskog trija", ali sa tragikomičnim zapletom, nova knjiga Gorana Markovića "Doktor D.", otključaće lažni sjaj jednog ideološkog projekta i ogoliti proračunatost njegovih nosilaca.

Kad se za perjanicom pobunjenih žitelja jedne bivše države, koji su ugazili u bratoubilački rat, raspiše međunarodna poternica zbog optužbi za ratne zločine, u tajnoj službi stvaraju se dve struje: jedna koja bi da ga izruči i druga koja bi da ga sakrije i zaštiti. I dok se, pod lažnim identitetom i sa izmenjenim ličnim opisom, bivši vođa i nekadašnji psihijatar preobraća u bivšeg hipika koji voli gusle, a predstavlja se kao znalac bioenergetske medicine, čak i kao predavač na lokalnoj Akademiji alternative i saradnik u njenom stručnom časopisu, u tajnoj službi koja ga budno prati bukti pravi rat čiji će ishod odrediti psihijatrovu sudbinu…

– Dosije, koji je pred vama, sadrži transkripte razgovora K.-a sa sagovornicima iz Službe, izveštaje kurira, spoljašnjeg obezbeđenja, sažetke snimaka nadzorne kamere u njegovom stanu, zapisnike sa kolegijuma koji su se ticali K.-ovog slučaja, presretnute telefonske razgovore i ostale relevantne dokumente – rekao je Marković i dodao:

– Ono što, međutim, nije bez značaja jeste činjenica da je sve gore navedeno čista fikcija, proizvod mašte autora i da nema nikakve veze sa stvarnim događajima na koje bi naslov ove knjige mogao navesti. Ukoliko neko smatra da se Doktor D. odnosi na neku postojeću ličnost, to je već njegov, a ne moj problem.

Roman „Doktor D.“ Gorana Markovića možete pronaći od srede 9. novembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Podsetimo, Upravni odbor Filmskog centra je prošle godine odbio predlog svoje konkursne komisije da se dodele sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata za 2021. godinu za filmove Srđana Dragojevića, Gorana Markovića i Želimira Žilnika u kategoriji: Pozivni konkurs za eminentne domaće reditelje. Među tri predloga konkursne komisije, dostavljenih UO Filmskog centra Srbije, našli su se: film „Škartovi“ reditelja i scenariste Srđana Dragojevića, ostvarenje „Doktor D“ reditelja i scenariste Gorana Markovića i „Sloboda i barbarizam“ reditelja i scenariste Želimira Žilnika.

Bonus video: Govor Gorana Markovića na sahrani Milana Vlajčića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar