Goran Marković Goran Marković Foto: Samir Cerić Kovačević/Promo

Na Motovunskom filmskom festivalu, počasna nagrada Maverick Motovuna dodeljena je pred punim motovunskim trgom Goranu Markoviću, beogradskom reditelju čiji su se filmovi utisnuli u široku masovnu kulturu, piše u saopštenju organizatora.

„Goran Marković čovek je kojem nije lako sad u Srbiji. Označen je kao neprijatelj režima koji koristi svaku priliku da ga blati. Iako nije imao potrebe glasno da ustane protiv režima i nacionalizma, Marković je čovek s kritičkim stavom koji je rekao ne i za to plaća veliku cenu. Ostaje bez filmova koje je trebalo da radi i ukratko rečeno, priređen mu je pakao života“, rekao je Rajko Grlić, počasni umetnički direktor motovunskog festivala, inače Markovićev kolega u znamenitoj praškoj filmskoj školi FAMU.

Foto: Samir Cerić Kovačević/Promo

„Moj život nije pakao. Srećan sam kako živim, što sam žulj nekim ljudima, što me mrze i što me se boje. Moj život je lep“, uzvratio je Goran Marković, primajući nagradu. Prisetio se i dana pre 40-ak godina kad je dolazio u Motovun još kao student.

„Tada je delovao kao mali zaboravljeni gradić, a danas je Motovun veličanstven grad s izuzetnim festivalom. Ogromna mi je satisfakcija kad vidim danas kako mladi ljudi ovdje uživaju u filmu. I zato ne mogu biti nesrećan“, rekao je Marković praćen gromoglasnim pljeskom poštovanja motovunske publike.

Foto: Samir Cerić Kovačević/Promo

U nastavku svečanosti dirljivom posvetom festival se oprostio i od čestog motovunskog gosta, preminulog beogradskog glumca Branka Cvejića, legendarnog Baneta Bumbara iz serije Grlom u jagode koja je snimana i u Istri. Prikazan je deo iz serije u kojem se Cvejić pojavljuje upravo na motovunskom trgu, a odsvirana je uživo i naslovna numera iz te serije.

Bonus video: Promocija knjige majke Rajka Grlića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare