Foto: AMERICAN MOVIE CLASSICS (AMC) - Album / Album / CBS- NOT A A REAL COMPANY - Album / Album / HOME BOX OFFICE (HBO) - SHORT, MICHAEL K - Album / Album / Capital Pictures / Film Stills / Supplied by LMK / Landmark / NETFLIX / Planet / Ho / Zuma Press / Profimedia / Printscreen/YouTube/Netflix

Pandemija, karantin, bolest, smrt, teme su koje okupiraju svet u 2020, a preko potreban "odmor" od teških tema gledaoci širom planete nalazili su u televizijskim serijama, zbog čega je Bi-Bi-Si napravio izbor 21 najbolje TV serije u prvih deset meseci ove godine.

Priredila: Jelena Koprivica

Schitt’s Creek

Kanadski sitkom je u godini kada je uteha neophodna upravo to i ponudio televizijskom gledalištu. Poslednja, šesta sezona serije ovenčana je i brojnim Emi nagradama, između ostalog za glumačku ekipu, kao i scenaristu Danijela Levija. Svetsku pažnju stekao je nakon što je počeo da se emituje na Netfliksu, a serija prati imućnu porodicu, koja je nakon iznenadnog gubitka bogatstva prinuđena da se preseli u mali kanadski grad. Šta zaista znači biti porodica, ali i težak rad, gledaoci vide u likovima Džonija Rouza (Eugene Levy), Moire (Catherine O’Hara) i njihovo dvoje dece, hipstera Dejvida (Daniel Levy) i Aleksis (Annie Murphy).

Lovecraft Country

Reditelj Džordan Pil izvršni je producent i scenarista nove serije kanala HBO, adaptacije romana iz 2016. godine Meta Rafa. Smešten u pedesete godine prošlog veka, sve počinje pričom o Džonatanu Mejdžorsu koji ima misiju da pronađe svog nestalog oca. Kreće na put po SAD, uz svog prijatelja iz detinstva i njegovog ujaka (Courtney B Vance), a njihovo putovanje prate susreti sa nizom čudovišta, kako ljudskih tako i vanzemaljskih. Dinamična avantura i hrabro prikazanje moći „crne kulture“, ovako je nedavno opisana ova TV serija.

 

Pen 15

Premijerno prikazana prošle godine serija, koju su kreirale, i u kojoj glume Maya Erskine i Anna Konkle privukla je pažnju time što žene, koje su daleko prevazišle tridesete godine života igraju svoje tinejdž verzije. Tačnije trinaestogodišnjakinje, koje su na početku 2000. godine u srednjoj školi okružene decom glumcima. I u drugoj sezoni serije zaboravljamo da su one odrasle, jer tako spretno dočaravaju tinejdžersko doba. Serija kao da briše liniju razdvajanja između komedije i drame koju donosi adolescencija. Dostupna na kanalima Sky Comedy/Now TV i Hulu.

I Hate Suzie

Britanska gumica Bili Pajper igra poznatu filmsku zvezdu Suzi, koja ima novu ulogu za kompaniju Disney i suočava se sa raspadom braka, kada joj telefon biva hakovan, a njene golišave fotografije procure na internet. Sledi potom osam epizoda potpunog „ludila i genijalnosti“, a izrazito talentovana Pajperova ovu ulogu igra „kao od šale“, a rame uz rame s njom je i Lejla Farzad, koja tumači menadžerku Naomi. Serija je dostupa na Sky On Demand, a uskoro stiže i na HBO Max.

Dark

Poslednja, treća sezona završena je 2020. godine na Netfliksu. Radi se o prvoj produkciji na nemačkom, emitovanoj na ovom kanalu, iza koje stoje reditelji Jantje Frieze i Baran bo Odar. Oni ispituju egzistencijalne implikacije putovanja kroz vreme u maloj zajednici jednog gradića. Jonas i njegovi drugari iz škole tragaju za decom koja su na misteriozan način nestala. Triler, ispunjen i teorijama zavere, podseća čak i na Linčov „Tvin Piks“, ali u središtu je tragična ljubavna priča „epskih proporcija“.

 

Devs

U prvom TV poduhvatu reditelja „Eks makine“ Aleksa Garlanda gledaoce očekuju futuristički vizuali, koji vezuju za ekran, jednako kao i originalna muzika, ali i pitanje gde je, pri neograničenim tehnološkim mogućnostima, mesto ljudskim bićima. Stara saradnica Gralanda, Sonoja Mizuno, koja tumači Lili Čen, softversku inžinjerku u Silicijumskoj dolini, a zaplet kreće kada njen dečko Sergej, koga tumači Karl Glusman, nestaje dan nakon što je unapređen. Lili se, uz pomoć bivšeg partnera Džejmija (igra ga Jin Ha), daje u potragu za otrkivanjem istine.

 

I May Destroy You

Ova serija ne može se jasno žanrovski odrediti, a 12 epizoda rezultat su rada britanske glumice i scenaristkinje Mikaele Koel. Inspirisana mračnim periodom sopstvenog života, ona donosi priču o Arabeli, uspešnoj spisateljici koja pokušava da nadmaši svoju prethodnu bestseler knjigu, iako joj je životu u rasulu a alkohol najbolji prijatelj u usamljenim noćima. Ova serija se ne tiče samo efekata, koje je davno preživljeno seksualno napastvovanje ostavilo, već istražuje čitav spektar tema – od polnih, klasnih, do rasnih pitanja u modernom zapadnjačkom društvu. Dostupna je na BBC-jevoj platformi i kanalu HBO Max.

 

Normal People

Ova romantična drama u doba emotivne depresije zbog karantina nudi savršeno televizijsko društvo. Bazirana na romanu Irkinje Sali Runi iz 2018. godine, donosi priču o ljubavnicima, koji potiču iz različitih društvenih klasa – čas su zajedno, čas su rastavljeni. Serija je potpuno u znaku Konela – njega očaravajuće tumači Pol Meskal – koji doživljava emotivno buđenje, uz savršenu režiju Lenija Abrahamsona. Zadovoljstvo je videti priču koja je tako obična i ljudska, a daje joj se toliki prostor – čak 12 epizoda od po 30 minuta.

 

Quiz

Britanski dramski pisac Džejms Grejem pozabavio se TV skandalom iz 2001. godine kada je Čarls Ingram osvojio milion funti na kvizu „Ko želi da bude milioner“, da bi se kasnije utvrdilo da je do pobede došao prevarom. Kako je uspeo da napravi ovaj „podvig“ na zanimljiv način raskrinkava ova serija, u kojoj briljiraju gumci Metju Mekfejden i Šon Kliford.

Mrs America

Zvezdanu glumačku postavu predvodi Kejt Blančet, koja tumači kozervativnu društvenu aktivistkinju Filis Šlafli. Dugoiščekivana serija nije razočarala, kao ni australijska glumica. Kulturni konzervativizam glavne junakinje ticao se, između ostalog, zalaganja protiv prava na abortus i istopolnih brakova, a upravo ove teme, kako je zabeležio BBC Culture u svojoj recenziji serije, „dominantni su u Americi tokom mandata Donalda Trampa u Beloj kući“. Serija samo potvrđuje da ograničeni vidici Šlaflijeve jesu nešto što je dominantno u SAD, odnosno da takvi stavovi nikada nisu ni iščileli iz američkog društva.

Unorthodox

Drama u produkciji Netfliksa, rađena po autobiografiji Debore Fedman, jedna je od serija o kojoj se najviše pričalo tokom trajanja karantina. Serija donosi priču o mladoj Jevrejki, koja ostavlja iza sebe mučan brak u Nujorku i beži u Berlin, gde potpuno stasava kao žena. Uzbudljiva priča ne bi bila ista bez Šire Has, koja tumači hrabru ženu. Glumica, iako ima samo 24 godine, takva je „senzacija koja komanduje svakom sekundom provedenom na ekranu sa takvom snagom“, zapisao je u kritici serije Indiewire.

Hunters

Amazonova serija, u kojoj glavnog junaka tumači Al Paćino, dotiče se vrlo bolne istorijske teme – Holokausta. Scenarista Dejvid Vejl uspeo je da istovremeno ponudi gledaocima stilizovan program, ali i da oda počast neshvatljivom hororu koji se desio. Smeštena u Ameriku, tokom sedamdesetih, donosi priču o grupi Jevreja, koje predvodi Paćino, rešenu da uhvati preživele naciste koji su uspeli da se infiltriraju u samo srce američkog establišmenta. Osnovna poruka serije jeste da fašizam nikada nije bio niti će biti daleko, čak i u „finim i starim zapadnjačkim slobodnim demokratijama“.

Sex Education

Britanska serija, čija se druga sezona emituje na Netfliksu, na zanimljiv način meša tinejdžersku komediju sa sasvim iskrenim i zrelim istraživanjem teških tema, poput seksualnih napada. Džilijan Anderson briljira kao majka glavnog lika Otisa, ali i svi mladi glumci, od Eme Mekej do Nkutija Gatvaja koji odlično dočaravaju sve probleme seksualnog buđenja u tinejdž uzrastu.

Feel Good

Granice između fikcije i autobiografije izbrisane su u ovoj seriji, iza koje stoji Me Martin. Komedija i drama prate život kanadske stendap komičarke u Londonu. Okosnica je na njenoj vezi sa devojkom, koju tumači Šarlota Riči, a kojoj je to prva istopolna veza. U seriji se, putem Skajpa, u izvanrednoj epizodnoj ulozi pojavljuje i Liza Kudrou, kao Martinova majka. Ovo nije epski TV šou, već onaj koji se bavi mikro svetom, i temama kako živeti i voleti.

This Country

U trećoj i završnoj sezoni serije smeštene u seoce Kotsvolds u Engleskoj, ova svojevrsna samoironija u isto vreme je smešna i greje srca. Bespomoćni brat i sestra Dejzi Mej i Čarli Kuper u završnoj sezoni dodaju još dubine svojim likovima. Dok se većina serija bavi gradskim svetlima i životima u velikim metropolama, malo je priča o ruralnom životu, poput ove, koje su pritom urnebesne.

Love is Blind

Kada je ova serija premijerno emitovana polovinom februara bila je „vruća tema“ na društvenim mrežama. Sa raznolikim nizom heteroseksualaca, koji svoju sreću okušavaju u takmičenjima u ljubavnim sastancima – od kojih su svi veoma privlačni – a iskazuju svoju ljubav prema partnerima koje do tad nisu videli, premisa je koja na prvi pogled zvuči apsurdno. Ali u slučaju ove serije, a naročito parova koji su se spojili „na slepo“ jer ih je delio zid, to funkcioniše.

Little America

Iako antologijske serije, po svojoj prirodi, obično daju „pomešane rezultate“ ova, koju potpisuje bračni par Kumail Nandžijani i Emili Vi Gordon jedna je od najboljih. U osam epizoda oni seciraju emigrantski život u velikom „kulturnom loncu“, kakav je Amerika. Bilo da je u pitanju Meksikanka koja igra skvoš ili sirijski homoseksualac koji traži azil, sve priče bave se suštinom, a ona, kako je zapisao Varajeti, glasi: „Šta to znači biti Amerikanac i kako početi život iznova?“

The Plot Against America

Šta bi se desilo da je Čarls Lindberg, kom su nacisti bili simpatični, 1940. godine postao predsednik SAD – pitanje je od kog polazi ova serija. Čitava priča se priča iz perspektive jevrejske porodice koja živi u Nju Džerziju, a igraju je Zoi Kazan, Vinona Rajder i Morgan Spektor. Ta priča je za tu porodicu zastrašujuća. Zato je „Entertejment vikli“ zabeležio da je u pitanju jedna od „najnapetijih serija ikada viđenih na televiziji“, uz zaključak da gledaoce vodi na „mračno putovanje po zemlji koja je u vatri“.

Cheer

Dokumentarna serija o timu navijačica na koledžu Navaro u teksaskom gradiću Korzikana idealna je za podizanje duha gledalaca. Iako navijačice, ako niste iz Amerike, deluju kao neki „vanzemaljski objekat“ ova serija pomaže u razumevanju toga šta ih to tako opsesivno nagoni da se posvećuju ovom „poslu“, kao i koliko im to pomaže da se izmaknu iz svog problematičnog bekgraunda. Ova serija slavi te mlade ljude koji zahvaljujući navijanju dobijaju šansu da svetu ponude „najbolju verziju sebe“, zabeležio je „Dejlibist“.

Better Call Saul

Iako ljubitelj serije „Breaking Bad“ znaju kako će se se okončati da li ova nova verzija može da „pomuti slavu“ originala, pita se BBC. Polazeći od priče o Džimiju Mek Gilu (Bob Odenkirk) i njegovoj transformaciji u ljigavog Sola Gudmana, serija u produkciji Netfliksa nudi uzbudljiv razvoj ličnosti glavnog protagoniste, uz crno-humornu izvedbu tumača naslovne role.

 

Bojack Horseman

Najbolja animirana serija 21. veka donosi priču o nekadašnjoj zvezdi sitkoma BoDžeku. Smešna je a dotiče se ozbiljnih tema, kakve su depresija, zavisnost od lekova i droge, kao i seksualno nasilje. U završnoj, šestoj sezoni, princeza Karolina, agentkinja posrnule TV zvezde, sa mukom savladava sve izazove posla i majčinstva, a BoDžek odlazi na rehabilitaciju zbog zavisnosti od lekova za bolove, koja košta čak stotinu hiljada dolara. „Zdrav život nema cenu“, kaže mu recepcioner na prijemu u kliniku. BoDžek u na to odgovara: „No, vi ste u tome uspeli“. Upravo najbolji momenti serije i jesu oni koji su istovremeno iskreni i cinični.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar