palić film festival
Foto: Promo

Selekcija "Novi mađarski film" na 28. Festivalu evropskog filma Palić, koji će biti održan od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, donosi šest ostvarenja iz ove zemlje, od kojih su neka nedavno nagrađena, saopštili su organizatori ove manifestacije.

Među selektovanim ostvarenjima, u okviru ovog programa, su: „Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme“ rediteljke Lili Horvat, „Pena“ Nore Lakoš, „Sedam malih slučajnosti“ Petera Gotharda, „Ovako si savršena“ Petera Varšiča, „Post Mortem“ Petera Bergendija i „Toxikoma“ Gabora Herendija.

Film „Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme“ rediteljke Lili Horvat nedavno je dobio nagradu „New vision award“ festivalske mreže „Moving Images Open Borders“ za evropski umetnički film sa izuzetnim autorskim pristupom, koji zaslužuju šire međunarodno prepoznavanje. U ovom ostvarenju 40-ogodišnja neurohirurškinja Marta se zaljubljuje, ostavlja blistavu karijeru u Americi i vraća se u Budimpeštu…

palić film festival
Foto: Promo

FIlm „Pena“ rediteljke Nore Lakoš, prati protagonistkinju Noru koja, nakon ljubavnog brodoloma, otvara pekaru i prodaje pecivo interesantnih naziva – inspiraciju nalazi u neostvarenim ljubavnim parovima iz filmske istorije.

Peter Gothard u središte filma „Sedam malih slučajnosti“ stavlja Gertrud, sredovečnu nastavnicu muzičkog zasićenu porodičnim životom sa mužem i sinom tinejdžerom, koja sve menja kada sreće bivšu učenicu, prelepu Alban.

Muškarac iz sveta oglašavanja lažira romantičnu vezu sa autorkom bestselera o samopomoći da bi lansirao svoju književnu karijeru – ovo je siže filma „Ovako si savršena“ Petera Varšiča, dok „Post Mortem“ (režija Peter Bergendi) prati fotografa leševa i devojčicu koji se susreću sa duhovima u kletoj kući nakon Prvog svetskog rata, a „Toxikoma“ Gabora Herendija priča je o sudaru dva ega – mladog narkomana i cenjenog psihijatra.

Podsetimo, festival na Paliću publici donosi više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina, a mnogi od njih imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar