Foto:Ljubica Sokić

Izložba "Nagrađeni na Memorijalima" otvorena je juče povodom 60 godina održavanja Memorijala "Nadežda Petrović" istoimenoj galeriji u Čačku, kaže za portal Nova.rs Predrag Živković, kustos ove ustanove kulture.

Predstavljeni su radovi umetnika koji su na proteklih deset Memorijala bili nagrađeni, a kustos postavke je muzejski savetnik Julka Marinković.

– Izložba predstavlja svojevrstan presek savremene vizuelne umetnosti u Srbiji, a takođe aktuelizuje i problem pravovremnog popunjavanja zbirki, budući da su izloženi radovi većim delom otkupljeni od umetnika tek posle 2014. godine, od kada Ministarstvo kulture i informisanja RS sprovodi konkurse za podsticanje savremenog stvaralaštva i za osavremenjavanje zbirki, dok su manjim delom zastupljeni nagrađeni radovi (poklonjeni ili otkupljeni sa Memorijala). Među njima su i radovi Čedomira Vasića, Siniše Ilića, Miloša Tomića, Ane Krstić i Katarine Alempijević, dok su umetnici Anica Vučetić, Dragana Žarevac, Žolt Kovač, Miodrag Krkobabić, Marko Marković, Milovan De Stil Marković, Milorad Mladenović, Tanja Ostojić, Zvonimir Santrač, Dragoljub Raša Todosijević i Nevena Hadži Jovančić zastupljeni radovima sa samostalnih izložbi u galeriji (Izložba nagrađenih) ili su otkupljeni iz njihove novije ili najnovije produkcije – rekao je Živković za naš portal.

Predrag Živković Foto:Ljubica Sokić

Prema njegovim rečima, u programu galerije, izložbe „Nagrađenih na Memorijalu“, zauzimaju posebno mesto, zato što se uglavnom radi o retrospektivnim pregledima stvaralaštva umetnika. Priređuju se od 1963. godine i do danas je održano trideset takvih izložbi, podsetio je Živković.

Ovom prilikom, napomenuo je, biće dodeljena nagrada Katarini Alempijević, umetnici iz Čačka koja je sa svojim prostornim linearnim crtežom – instalacijom pod nazivom „Kroz šumu“ dobila nagradu publike na nedavno završenom 30. Memorijalu Nadežde Petrović.

Otvaranje je zbog nepovoljne epidemiološke situacije organizovano bez publike, a izložba će biti dostupna javnosti do 12. marta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar