"Kroz šumu" Katarine Alempijević Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Nagradu publike na 30. likovnoj i vizuelnoj izložbi "Memorijalu Nadežde Petrović" u Čačku, dobila je umetnica Katarina Alempijević za ambijentalnu instalaciju od crvenog svilenog organdina pod nazivom "Kroz šumu", rečeno je agenciji Beta u čačanskoj Umetničkoj galeriji koja organizuje Memorijal.

Dobitnica Nagrade publike Katarina Alempijević (43) diplomirala je na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, na kome je i magistritrala na odseku crteža.

Živi i radi u Čačku.

Ta nagrada obezbeđuje umetniku samostalnu izložbu u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku. Žiri je ranije dodelio Nagradu Memorijala umetniku Mladenu Miljanoviću iz Banjaluke, za video rad „Zvuci rodnog kraja“, a nagradu Umetničke galerije u Čačku dobio je umetnik Vladimir Perić iz Beograda za rad „Karantin za ptice“.

Na jubilarnom 30. Memorijalu „Nadežde Petrović“, koji je trajao od 3. oktobra do 10. novembra, izlagalo je 28 umetnika i dve umetničke grupe iz Srbije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Slovenije, u selekciji direktorke Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske Sarite Vujković.

Memorijal je osnovan 1960. godine, kao bijenalna likovna manifestacija u znak sećanja na slikarku Nadeždu Petrović, rođenu u Čačku (1873-1915).

Organizator je Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, a pokrovitelj grad Čačak.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar