Foto:Promo

Srpski filmovi - "Otac" Srdana Golubovića, "Moj jutarnji smeh" Marka Ðorđevića i "Povratak kući - Marina Abramović i njena deca" Borisa Miljkovića osvojila su nagrade na 32. Filmskom festivalu u Trstu, dok je glumac Predrag Miki Manojlović ovenčan prestižnim priznanjem "Istočna zvezda".

Film „Otac“ Srdana Golubovića je u Trstu doneo Srbiji dve nagrade – Nagradu publike za najbolji igrani film i Nagradu CEI (Centralnoevropske inicijative), za film koji na najbolji način predstavlja stvarnost i dijalog među različitim kulturama.

U glavnom takmičarskom programu festivala, koji je održan u onlajn formatu i završen sinoć, specijalno priznanje stručnog žirija poneo je i nezavisni celovečernji igrani film „Moj jutarnji smeh“ scenariste i reditelja Marka Ðorđevića.

Nebojša Glogovac u filmu „Moj jutarnji smeh“, Foto: Promo/FCS

Specijalno priznanje u odeljku koji je pokrivala nagrada „SkyArte“ osvojio je dugometražni dokumentarac „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca“ autora Borisa Miljkovića.

Na koprodukcionom marketu festivala WEMW (When East Meets West – Kad istok sretne zapad) nagrađena su i dva dokumentarna filma koje je na ranijih konkursima podržao Filmski centar Srbije. Novi film Srđana Keče „Muzej revolucije“ većinski je srpska produkcija, a „Pomirenje“ Marije Zidar je manjinska srpska koprodukcija.

Odeljak „This is IT“ istog koprodukcionog marketa, predviđen je za projekte u nastajanju i tu je nagrađen budući dugometražni igrani film scenariste i reditelja Dušana Milića „Mrak“, koji je u Trstu dobio Specijalno priznanje njihovog žirija, a nastaje uz podršku FCS.

U tom horor ostvarenju čija je radnja smeštena na Kosovo, igraju Slavko Štimac, Nikola Rakočević, danska glumica srpskog porekla Danica Čurčić, Italijan Flavio Parenti, Slaviša Čurović….

Na Festivalu u Trstu glumac Predrag Miki Manojlović dobio je prestižnu nagradu „Istočna zvezda 2021“ (Eastern Star) i njemu u čast na otvaranju festivala je prikazan film „Podzemlje“ Emira Kusturice, koji je laureat Zlatne Palme Kanskog festivala 1995. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar