Dragana Pećo dobitnica nagrade Katarina Preradović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ovogodišnja nagrada "Katarina Preradović" dodeljena je Dragani Pećo, novinarki iz KRIK-a, za integritet i izuzetnost. Priznanje je Dragani Pećo uručeno u Dorćol Platzu. Nagrada se svake godine dodeljuje u znak sećanja na izuzetnu i plemenitu novinarku i urednicu "Blica" i "NIN"-a Katarinu Preradović, na dan njenog rođenja.

„Imam potrebu da kažem veliko hvala. Toliko sam u pričama kojima se bavim da sam i zaboravila da postoje nagrade. Izuzetna mi je čast što sam dobila ovu nagradu, iako nisam poznavala Katarinu. Uslovi po kojima mi radimo su sve teži i teži, svima nama koji se bavimo istraživačkim novinarstvom, ali mi naravno nećemo odustati“, rekla je Dragana Pećo prilikom uručenja nagrade.

Proglašavajući dobitnicu nagrade „Katarina Preradović“, Veselin Simonović, direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs, rekao je da je Dragana Pećo dobila nagradu za seriju tekstova o tajnim računima.

– Ona je pokazala šta je pravo novinarstvo, kakvog je u Srbiji sve manje. Mislim da bi Katarina bila ponosna što nagrada sa njenim imenom ide u ruke Dragane Pećo.

Ognjen Radonjić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Katarina Preradović (1972 -2015), je bila  novinarka i urednica Blica i nedeljnika NIN, koja je dosledno tragala za istinom, hrabro prkoseći konstantnim političkim, kriminalnim i tajkunskim pritiscima. Fondacija „Katarina Preradović“ ove godine je po peti put dodelila godišnju nagradu za ispunjavanje visokih profesionalnih i etičkih standarda, profesionalni integritet i izuzetnost.

Tim povodom organizovana je i panel diskusija na temu “Zašto je sve manje istraživačkih novinara” koju su vodili članovi fondacije Veselin Simonović, direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs, i Tatjana Aleksić, novinarka N1. Gosti na panelu su bili profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Ognjen Radonjić, Branko Čečen, direktor CINS-a, Slobodan Georgiev, direktor Newsmax Adria I Milorad Ivanović, glavni i odgovorni urednik BIRN Srbija.

– Jedan od glavnih problema u srpskom novinarstvu je RTS. Oni su propustili sve šanse da budu normalan javni servis. Ja mislim da je njihova sudbina ona koju je imao grčki javni servis kada je Cipras bio na vlasti, a to je da ih ugase. Oni će morati da budu ugašeni, pa da se prave iznova. Zato što su grbavo napravljeni. To nikad nije bila normalna televizija, rekao je između ostalog Slobodan Georgiev, direktor Newsmax Adria.

–  Osnovni problem našeg društva je što se obični ljudi ne bave svojim poslom.

Fondacija »Katarina Preradović« dodeljivanjem ove nagrade želi da istakne novinare koji beskompromisno rade u interesu društva, štiteći i otkrivajući istinu. Nagrađujemo i podržavamo pojedince koji hrabro, po cenu lične bezbednosti, stoje kao poslednja brana etičnosti, slobode i težnje da se živi u uređenom i pravednom društvu. Vreme u kome živimo obeleženo je brutalnom proizvodnjom laži i mržnje kojima režim u Srbiji, koristeći podaničke medije, urušava osnovne postulate humanosti, podvaja društvo, od građana pravi posušnike, a od države zarobljenu represivnu polugu za enormno bogaćenje pojedinaca. Sve teže je u Srbiji biti novinar/ka, sve opasnije je postalo otkrivanje i objavljivanje istine, ali je istovremeno sve važnije istrajavati u tom poslu, kaže se u saopštenju.

Nagrada “Katarina Preradović” ove godine dodeljuje se istraživačkoj novinarki koja je u takvom okruženju uspela da neguje profesionalnu izuzetnost. Dosadašnji dobitnici nagrade “Katarina Preradović” su Marko Somborac, Predrag Blagojević, Tamara Skrozza, Vuk Z Cvijić i Ana Lalić.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Fondacija »Katarina Preradović« osnovana je pre pet godina, a među osnivačima Fondacije, pored članova njene porodice, su i Katarinine kolege i prijatelji, dugogodišnji urednici i novinari redakcija Blic, NIN, Nedeljnik, bivše TV B92, Danas, „Novosti“, „Novi magazin“, slobodni novinari, kao i članovi Saveta za borbu protiv korupcije.

Sedište Fondacije je u prostorijama NUNS-a u Beogradu. Rad Fondacije je neprofitan, zasnovan na prikupljanju donacija, sponzorstava, dobrovoljnih priloga i poklona.

Bonus video: Orson Vels – gospodario je scenom, dominirao filmom, plenio glasom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare