Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ nr

Koncertom Okteta Jovana Maljokovića i Kamernog orkestara Roberta Lakatoša, sinoć je Dom omladine Beograda proslavio Svetski dan džeza.

Jovan Maljoković, čuveni srpski džez saksofonista i kompozitor, i jedan od najdarovitijih violinista današnjice Robert Lakatoš izveli su svoj reprezentativni novi program u raskošnoj produkciji, pod nazivom „Na raskrsnici svetova“.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ nr

Program koncerta muzički je predstavio prostor gde živimo, a gde se mešaju istok i zapad, kroz specifične motive etno muzike sa klasičnim džezom.

Koncert je pozicionirao Beograd kao jednu od evropskih prestonica džeza jer je prošao u atmosferi čuvenih džem – sešn svirki koje su obeležile bogatu istoriju Beogradskog džez festivala.

Virtuoznost Maljokovića i Lakatoša izmamila je ovacije publike u Domu omladine.

O budućnosti džeza u Srbiji, Maljoković je Tanjugu rekao da „ne brine, jer ima priliku da vidi veliki broj školovanih džez muzičara u Srbiji koji imaju ideje i želju da ih predstave što širem auditorijumu“.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ nr

„Moja generacija je imala džez klub u Domu omladine Beograda… Imali smo publiku koja želela da sluša samo džez. Postoji Beogradski džez festival koji je svake godine svetkovina za ljubitelje džeza. Onda smo se izborili da se otvori program posvećen džezu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Sada imamo generaciju mladih školovanih ljudi koji predaju džez na Fakultetu muzičke umetnosti. Veoma sam ponosan na tu generaciju džez muzičara koji sviraju odlično“, kazao je Maljoković.

On je dodao da u Srbiji ima trenutno 15 ili 16 festivala gde mladi bendovi mogu da predstave svoju muziku.

Bonus video: Jovan Maljoković – Balkanska muzika ima strahovitu energiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar